Site icon NewsIT

Στάνο: «Αξιόπιστες» οι πληροφορίες της Ε.Ε. για παράδοση βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν στη Ρωσία

10.09.2024 | 20:14
Στάνο: «Αξιόπιστες» οι πληροφορίες της Ε.Ε. για παράδοση βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν στη Ρωσία

BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 05: European Commission Lead Spokesperson for Foreign Affairs and Security Policy Peter Stano speaks during a conference in Brussels, Belgium on March 05, 2020. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images)

Να λάβει τα μέτρα της ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση που, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, έχει λάβει «αξιόπιστες πληροφορίες» σχετικά με τις παραδόσεις βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν στη Ρωσία.

«Επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε λάβει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την παράδοση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία. Ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, στις διμερείς επαφές του με τους Ιρανούς εταίρους, προειδοποίησε πολλές φορές το Ιράν για μια τέτοια απόφαση», εξήγησε ο Πίτερ Στάνο σε διάφορα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι ηγέτες της ΕΕ ήταν πολύ σαφείς στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου: Η ΕΕ θα ανταποκριθεί γρήγορα και σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους, μεταξύ άλλων με νέα και σημαντικά περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε τα εξής: «Η παράδοση βαλλιστικών πυραύλων πιθανότατα θα βοηθήσει την εκστρατεία κλιμακωτών βομβαρδισμών της Ρωσίας εναντίον Ουκρανών αμάχων, πόλεων και μη στρατιωτικών υποδομών, αυξάνοντας περαιτέρω τις απώλειες αμάχων και τις καταστροφές.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση από τη Ρωσία και μια κλιμάκωση της υποστήριξης του Ιράν στην επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία παραβιάζει τον Χάρτη του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτή η υποστήριξη στην τρομοκρατική εκστρατεία της Ρωσίας κατά του πληθυσμού της Ουκρανίας θα αντιμετωπιστεί με μια ισχυρή απάντηση από την ΕΕ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει ήδη θέσει στα κράτη-μέλη της ΕΕ ένα ουσιαστικό σύνολο αποφασιστικών και στοχευμένων μέτρων ως μέρος της απάντησης της ΕΕ, τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν ομόφωνα από όλα τα κράτη μέλη».

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε Ιρανούς κατασκευαστές drone, των οποίων τα προϊόντα προμηθεύονταν στη Ρωσία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version