Site icon NewsIT

Στασιμότητα το 2014 και μικρή οικονομική ανάκαμψη το 2015 για την Κροατία

31.07.2014 | 22:55
Στασιμότητα το 2014 και μικρή οικονομική ανάκαμψη το 2015 για την Κροατία

Στάσιμη αναμένεται να παραμείνει, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η οικονομική δραστηριότητα στην Κροατία το 2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, HNB.

Στο δελτίο οικονομικών προβλέψεων της HNB, που δημοσιεύθηκε χθες, οι αναλυτές της αναφέρουν ότι η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει ελαφρώς το 2015. Πιο συγκεκριμένα, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα, με ρυθμό μεταβολής της τάξης του -0,2%. Θετική επίδραση στο ΑΕΠ θα μπορούσαν να έχουν μόνο οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ωθούμενες από την ισχυρότερη εξωτερική ζήτηση, ενώ η εγχώρια ζήτηση ενδέχεται να μειωθεί εξαιτίας των βραχυπρόθεσμων δυσμενών επιπτώσεων της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η HNB προειδοποιεί ότι τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αποσκοπούν πρωτίστως σε μία περαιτέρω αύξηση των κρατικών εσόδων, ενώ τα διαρθρωτικά μέτρα, που θα πρέπει να ενισχύσουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, κατά βάση δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Κροατία αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,4% το 2015. Οι εξαγωγές προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά, ενώ η εγχώρια ζήτηση πιθανότατα θα παραμείνει στάσιμη, εξαιτίας του αντίκτυπου της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ως εκ τούτου η ατομική κατανάλωση ενδέχεται να συρρικνωθεί περαιτέρω και οι επενδύσεις κεφαλαίου ίσως αυξηθούν ελαφρώς.

Στον χρονικό ορίζοντα των προβλέψεων, οι αρνητικοί κίνδυνοι που ενδέχεται να επικρατήσουν σχετίζονται με την πραγματική επίπτωση των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ την ίδια στιγμή οι όποιες θετικές προοπτικές σχετίζονται με τις εξελίξεις στο πεδίο των επενδύσεων.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις και η καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά και τα επενδυτικά ταμεία της ΕΕ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων. Αντίστοιχα τα έργα υποδομών θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις δημόσιες επενδύσεις.

Στην αγορά εργασίας το τρέχον έτος αναμένεται να διατηρηθούν οι αρνητικές τάσεις, αν και σε μικρότερη ένταση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2014 η κατάσταση στην αγορά εργασίας σταθεροποιήθηκε, έπειτα από τις εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις που σημειώθηκαν στον τομέα το 2013. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε ελαφρώς, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων παρέμεινε στα επίπεδα που είχε διαμορφωθεί στα τέλη του 2013. Δεδομένου ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν αναμένεται να ανακάμψει το 2014, ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω, ενώ ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν εργασία να αυξηθεί.

Παρόμοιες εξελίξεις προβλέπονται και για το 2015.

Ο πληθωρισμός το 2014 αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω της σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος κούνα με το ευρώ, καθώς και λόγω της απουσίας εγχώριων πληθωριστικών πιέσεων και της μείωσης των τιμών των εισαγωγών τροφίμων.

Το κόστος της χρηματοδότησης των τομέων της εγχώριας οικονομίας είναι ελαφρώς πιο ευνοϊκό φέτος έναντι του προηγούμενου έτους, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί μία ανάκαμψη του δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, η οποία και αναμένεται μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την HNB, η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι επεκτατική, εξασφαλίζοντας υψηλή πρωτογενή ρευστότητα, διατηρώντας τη σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών του κούνα και προάγοντας την ανάκαμψη του επιχειρηματικού δανεισμού.

Συνολικά προβλέπεται ότι τα δημόσια οικονομικά θα σηματοδοτηθούν από την ένταξη της Κροατίας στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ και κατά συνέπεια από την ισχυρή δημοσιονομική εξυγίανση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Κροατία πωλεί την εταιρεία διαχείρισης του ποτάμιου λιμένα στο Βούκοβαρ

Ο πρόεδρος της Κροατίας καταδίκασε οξύτατα την κατάρριψη του μαλαισιανού Boeing

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version