Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σκοπεύει να στείλει μία ομάδα ειδικών στην Ιαπωνία για να ερευνήσει τα αίτια του πυρηνικού ατυχήματος στον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Φουκουσίμα 1), σύμφωνα με τον σημερινό Τύπο.
Ο Ντένις Φλόρι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, δήλωσε από τη Βιένη ότι η υπηρεσία θα στείλει μία πρώτη ερευνητική ομάδα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1, που έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, πριν τη σύνοδο που έχει προγραμματιστεί στο τέλος Ιουνίου με θέμα την πυρηνική ασφάλεια.
Η ομάδα των ειδικών θα ερευνήσει τα αίτια του ατυχήματος και τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν στη συνέχεια. Η ΙΑΕΑ θα συνεργαστεί με την ιαπωνική κυβέρνηση ώστε να αποφασιστεί πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η έρευνα, όπως μετέδωσε η ιαπωνική κρατική τηλεόραση NHK.
Η ΙΑΕΑ ελπίζει ότι η ομάδα των ερευνητών θα κάνει προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης, ώστε όσοι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 εξαιτίας της διαρροής ραδιενέργειας να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους το συντομότερο δυνατό, επεσήμανε ο Φλόρι.
Ο Φλόρι πρόσθεσε εξάλλου ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που διαρρέουν από το Φουκουσίμα 1 αναμένεται να μειωθούν σημαντικά αν προσπάθειες να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο προχωρήσουν όπως είναι προγραμματισμένο.
Η διαχειρίστρια εταιρεία του Φουκουσίμα 1 Tokyo Electric Power Co (Tepco) ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ελπίζει να καταφέρει να παρέχει σταθερή ψύξη και στους έξι αντιδραστήρες του σταθμού μέσα σε τρεις μήνες και ότι θα μπορέσει να θέσει ολόκληρο τον σταθμό υπό έλεγχο μέσα σε έξι μήνες.
Ο αναπληρωτής διευθυντής της ΙΑΕΑ επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να εκτιμηθεί η κατάσταση και άλλων ιαπωνικών πυρηνικών σταθμών, ανάμεσά τους και ο γειτονικός Φουκουσίμα Νταΐνι (Φουκουσίμα 2) και ο πυρηνικός σταθμός Οναγκάουα στην περιοχή Μιγιάγκι, που επίσης επλήγησαν από το σεισμό του Μαρτίου. Και οι δύο έκλεισαν μετά το σεισμό.
“Θα υπάρξει ανάγκη να εκτιμηθεί αν είναι σε καλή κατάσταση μετά το σεισμό ή αν πρέπει να ληφθούν μέτρα”, δήλωσε ο Φλόρι. “Αυτός θα είναι ο ρόλος μας, να βοηθήσουμε στην εκτίμηση της κατάστασης με βάση τα δεδομένα ασφαλείας της ΙΑΕΑ”.
Εξάλλου η Tepco, αλλά και η εταιρεία Tohoku Electric Power Co αναμένεται να λάβουν 400.000 τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ινδνησία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα.
Το καύσιμο αυτό θα τροφοδοτήσει θερμοηλεκτρικούς σταθμούς καθώς το Τόκιο και η βορειοανατολική Ιαπωνία αντιμετωπίζουν έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας μετά τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός της 11ης Μαρτίου στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei.