Site icon NewsIT

Στέλνουν τον Γιανουκόβιτς στη Χάγη! Θέλουν να δικαστεί για τις δολοφονίες διαδηλωτών

25.02.2014 | 15:13
Στέλνουν τον Γιανουκόβιτς στη Χάγη! Θέλουν να δικαστεί για τις δολοφονίες διαδηλωτών

Την τύχη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του Ράντοβαν Κάρατζιτς φαίνεται πως θα έχει ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αφού η Βουλή της Ουκρανίας αποφάσισε να τον παραπέμψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η κατηγορία με την οποία παραπέμπεται είναι «σοβαρά εγκλήματα», λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη πως στο σπίτι του στο Κίεβο βρέθηκαν έγγραφα σύμφωνα με τα οποία ετοίμαζε επίθεση με ελεύθερους σκοπευτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

Μια απόφαση η οποία ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, από το ουκρανικό κοινοβούλιο συνδέει τον Γιανουκόβιτς με την αστυνομική βία η οποία όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης οδήγησε στους θανάτους 100 και πλέον πολιτών της Ουκρανίας και άλλων χωρών.

Εκτός από τον Γιανουκόβιτς, στο ΔΠΔ παραπέμπονται ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα, δύο πρόσωπα τα οποία επίσης καταζητούνται από τις νέες αρχές της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η Βουλή πρόκειται να αποστείλει αίτημα προς το ΔΠΔ για να αρχίσει έρευνα. Μέχρι στιγμής, όμως, όπως ανακοίνωσε το Δικαστήριο, τέτοιο έτοιμα δεν έχει φτάσει στη Χάγη από το Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του Δικαστηρίου Φάντι Ελ Αμπντάλα δήλωσε ότι «μια κυβέρνηση μπορεί να κάνει μια διακήρυξη με την οποία αποδέχεται την δικαιοδοσία του ΔΠΔ για γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν», προσθέτοντας πως κατόπιν επαφίεται στον εισαγγελέα του ΔΠΔ να αποφασίσει εάν θα ανοίξει έρευνα ή όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουκρανία της… χλιδής! Παλάτι το σπίτι στενού συνεργάτη του Γιανουκόβιτς

Στη Γερμανία η Τιμοσένκο για θεραπεία

Μεντβέντεφ: Δεν μιλάμε με κουκουλοφόρους που κρατούν καλάσνικοφ

Ρωσία και ΝΑΤΟ ανησυχούν για την Ουκρανία

Καταζητείται ο Γιανουκόβιτς! Ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της Ουκρανίας για μαζικές δολοφονίες διαδηλωτών

Γιούλια Τιμοσένκο, η… Εβίτα Περόν της Ουκρανίας – Πόσο άλλαξε μέσα στη φυλακή (ΦΩΤΟ)

Ολοταχώς προς τριχοτόμηση η Ουκρανία – “Ξηλώνουν” ό,τι θυμίζει τον Γιανουκόβιτς

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version