Στον Βαντίμ Τιουμέντσεφ, 35 ετών, από την πόλη Τομσκ της ανατολικής Σιβηρίας, απαγορεύθηκε επίσης η χρήση του Διαδικτύου για τρία χρόνια.
Ακτιβιστές που προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία καταγγέλλουν ότι η δικαστική απόφαση παραβιάζει τα δικαιώματά του, περιλαμβανομένου του δικαιώματος σε επαρκή νομική εκπροσώπηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Τιουμέντσεφ είχε εξοργίσει τις αρχές του Τομσκ με μια σειρά αναρτήσεων στις οποίες διατύπωνε καταγγελίες για διαφθορά σε βάρος τους. Επίσης επέκρινε με σφοδρότητα τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, τονίζοντας πως δεν βλέπει τον λόγο απλοί Ρώσοι να πάνε να πολεμήσουν στο πλευρό τους, ενώ είχε αναρτήσει βίντεο υπέρ της ουκρανικής κυβέρνησης.
Ανακοίνωση του δικαστηρίου του Τομσκ αναφέρει πως ο Τιουμέντσεφ υποκίνησε τους πολίτες σε ανατροπή της έννομης τάξης, κατηγορία που συνδέεται με την πρόσκλησή του στους Ρώσους να λάβουν μέρος σε μια διαδήλωση —χωρίς την έγκριση των αρχών— εναντίον των αυξήσεων στα εισιτήρια των τοπικών λεωφορείων. Ακόμη κατηγορήθηκε για υποκίνηση εθνικού μίσους, διότι είχε αναρτήσει βίντεο στα οποία καταφερόταν εναντίον των Ουκρανών προσφύγων από το Ντονμπάς και καλούσε να απελαθούν διότι «πρόδωσαν» την Ουκρανία.
Πλάνα από τη συνεδρίαση του δικαστηρίου στην οποία καταδικάστηκε εικονίζουν τον Τιουμέντσεφ, με ένα χοντρό γκρι πουλόβερ, να στέκεται όρθιος μέσα σε ένα κλουβί και να κρατάει σημειώσεις ενώ ακούει την ετυμηγορία. Ο καταδικασθείς δήλωσε πως θα υποβάλει έφεση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial καταδίκασε την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «εξοργιστική» και κάλεσε να ανακληθεί. «Πολύ βαριά» χαρακτήρισε την ποινή μια ακόμη ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Sova.
«Θεωρούμε την απόφαση υπερβολικά αυστηρή, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι δικάστηκε απλά και μόνο διότι ανήρτησε στο Διαδίκτυο βίντεο», ανέφερε η Sova.
Ο Πάβελ Πριανίκοφ, γνωστός Ρώσος ιστολόγος, υποστήριξε ότι η απόφαση ανακινεί τις μνήμες της σταλινικής εποχής και σημείωσε πως αυτά που έκανε ο Τιουμέντσεφ δεν θα έπρεπε να θεωρούνται ποινικό αδίκημα. «Επιστρέψαμε αθόρυβα στην εποχή των σταλινικών καταδικών για “εγκλήματα σκέψης”», έγραψε ο Πριανίκοφ.
Οι ρωσικές αρχές κλιμακώνουν τις προσπάθειές τους να περιστείλουν την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο αλλά και τη δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων μετά την επάνοδο του Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο του 2012, σύμφωνα με πολλούς επικριτές του Κρεμλίνου.