Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αφίχθη στη Νέα Υόρκη χθες, Κυριακή, προκειμένου να συμμετάσχει σε μια σύνοδο του ΟΗΕ εντός της εβδομάδας, όπως μετέδωσε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ο Ζαρίφ πρόκειται να πάρει μέρος σε μια συνεδρίαση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, την ερχόμενη Τετάρτη, διευκρίνισε το πρακτορείο.
Επισήμως δεν έχει προγραμματιστεί καμιά συνάντηση του Ζαρίφ με αμερικανούς αξιωματούχους, ωστόσο στην Τεχεράνη κυκλοφορούν έντονες φήμες ότι ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας σκοπεύει να κάνει προεργασία ώστε να γίνει μια συνάντηση, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο.
Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να διεξαγάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αλλά έθεσε όρους γι’ αυτό, αξιώνοντας πριν απ’ όλα να αρθούν οι αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις, να χαλαρώσει η ασφυκτική πίεση που ασκεί η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη.
Από πέρυσι, όταν η αμερικανική κυβέρνηση αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, επανέφερε μονομερώς σε ισχύ όλες τις κυρώσεις που είχαν αρθεί και επέβαλε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, με σκοπό να εκμηδενιστούν οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου και να αναγκαστεί η Ισλαμική Δημοκρατία να αλλάξει την εξωτερική της πολιτική.
Η ένταση δεν έχει πάψει να ανεβαίνει και τις τελευταίες εβδομάδες έφθασε στην κορύφωσή της, με τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων για τις οποίες οι ΗΠΑ επέρριψαν την ευθύνη στο Ιράν, καθώς και με την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους, μετά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να γίνουν πυραυλικά πλήγματα σε αντίποινα — διαταγή που ακύρωσε την τελευταία στιγμή.
Εξάλλου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδυναμία των μερών που παραμένουν στη συμφωνία να τη βγάλουν από την εντεινόμενη οικονομική της απομόνωση, η Τεχεράνη άρχισε να αθετεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τις μεγάλες δυνάμεις: πλέον εμπλουτίζει ουράνιο πέραν του καθορισμένου ορίου, ενώ αύξησε επίσης το απόθεμα ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που διατηρεί στην κατοχή της, επίσης πέραν του συμφωνημένου ορίου.
Χθες, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία κάλεσαν σε διάλογο για να σωθεί η συμφωνία — επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) — και παράλληλα να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ