Η Σανγκάη προχώρησε σήμερα σε κάποιες παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά το μέτρο διαχωρισμού παιδιών από γονείς στο πλαίσιο της πολιτικής κατά της COVID, που έχει προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις, ενώ επεκτείνει το καθεστώς lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη και δυσκολεύει κάποιους κατοίκους στο να προμηθευτούν τα απαραίτητα.
Το lockdown στην πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας, που ξεκίνησε σε περιοχές της Σανγκάης πριν από 10 ημέρες και έχει έκτοτε επεκταθεί θέτοντας σε κατ’ οίκον περιορισμό πρακτικά το σύνολο των 26 εκατομμυρίων κατοίκων της, έχει προκαλέσει σοβαρά πρόβλαμα στην καθημερινότητα των κατοίκων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η δημόσια κριτική για τους περιορισμούς, μέρος της πολιτικής εξάλειψης του κορονοϊού που εφαρμόζει το Πεκίνο, κυμαίνεται από παράπονα για κέντρα καραντίνας με συνωστισμό και πλημμελή εφαρμογή μέτρων υγιεινής έως καταγγελίες για δυσκολίες στην προμήθεια τροφίμων ή την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.
Ωστόσο η πλέον διαφιλονικούμενη πολιτική ήταν η πρακτική της Σανγκάης να διαχωρίσει τα παιδιά που είναι θετικά στην COVID από τους γονείς τους, η οποία τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο και προκάλεσε οργή σε όλη τη χώρα.
Μπροστά σε μια τέτοια κριτική, οι αρχές στη Σανγκάη δήλωσαν πριν από δύο μέρες ότι θα χαλαρώσουν ελαφρώς την πολιτική για να επιτρέψουν σε γονείς να συνοδεύουν τα παιδιά τους εάν έχουν επίσης μολυνθεί. Ωστόσο τα παιδιά θα αποχωρίζονται και πάλι τους γονείς τους που δεν είναι θετικοί στην COVID, προκαλώντας περαιτέρω επικρίσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σήμερα, αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας στη Σανγκάη δήλωσε ότι οι κηδεμόνες παιδιών με ειδικές ανάγκες που μολύνονται με COVID μπορούν τώρα να κάνουν αίτηση για να τα συνοδεύσουν αλλά θα χρειαστεί να συμμορφωθούν με συγκεκριμένους κανόνες και να υπογράψουν έγγραφο όπου δηλώνουν ότι έχουν γνώση των κινδύνων. Τα σχόλια του έγιναν δεκτά με ανακούφιση από τη κοινή γνωμή, ιδιαίτερα από γονείς.
Το hashtag για το θέμα αυτό στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo συγκέντρωσε πάνω από 40 εκατομμύρια θεάσεις έως σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα).
Οι αρχές της Σανγκάης ανακοίνωσαν επίσης ότι θα διενεργήσουν ένα ακόμα κύκλο διαγνωστικών τεστ σε όλη την πόλη. Σύμφωνα με αξιωματούχους, θα παραμείνουν σε ισχύ οι περιορισμοί στις μετακινήσεις έως ότου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι περιορισμοί, που αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσουν πέντε ημέρες το πολύ, επηρεάζουν ιδιαίτερα την ψυχολογία των κατοίκων.
Πολλοί αρχίζουν να ανησυχούν για τη διαθεσιμότητα τροφίμων και πόσιμου νερού καθώς τα σούπερ μάρκετ παραμένουν κλειστά και οι διανομές είναι περιορισμένες. Κάποιοι δηλώνουν ότι αναγκάστηκαν να ξυπνήσουν τα ξημερώματα προκειμένου να καταφέρουν να προγραμματίσουν την κατ’ οίκον αποστολή προϊόντων σούπερ μάρκετ, με τους διαθέσιμους χρόνους διανομής να εξαντλούνται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Άλλοι στράφηκαν σε ομάδες στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων WeChat σε μια προσπάθεια να προμηθευτούν φρούτα και λαχανικά.
Η Σανγκάη κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 16.766 νέων ασυμπτωματικών κρουσμάτων στις 5 Απριλίου, από 13.086 μία ημέρα νωρίτερα. Τα περιστατικά με συμπτώματα αυξήθηκαν σε 311 από 268 μία ημέρα νωρίτερα.
Ενώ ο απολογισμός κρουσμάτων της πόλης παραμένει μικρός συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο, η Σανγκάη αποτέλεσε δοκιμαστικό πεδίο για την στρατηγική της Κίνας που στόχο έχει την εξάλειψη του ιού και που προβλέπει τη διενέργεια τεστ, την ιχνηλάτηση και τον περιορισμό σε καραντίνα όλων των θετικών περιστατικών καθώς και των στενών επαφών του.
Η πόλη έχει συστήσει 62 προσωρινά κέντρα καραντίνας σε ξενοδοχεία, στάδια και εκθεσιακά κέντρα ενώ μετατρέπει επίσης το Εθνικό Κέντρο Συνεδρίων και Εκθέσεων, έκτασης 150.000 τετραγ. μέτρων, σε μονάδα που μπορεί να φιλοξενήσει 40.000 ανθρώπους.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυξάνεται ο αντίκτυπος που έχουν οι περιορισμοί αυτοί στην οικονομία, ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις, με σχεδόν 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Κίνα να βρίσκονται υπό κάποιου είδους lockdown, σύμφωνα με υπολογισμούς της Nomura.