Η αποδοχή των μέτρων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Αυστρία για την καταπολέμηση του κορονοϊού έχει μειωθεί σημαντικά μεταξύ του αυστριακού πληθυσμού από τον Μάρτιο, και μόνο το 53% είναι της άποψης ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σωστά την κρίση, όπως διαπιστώνεται σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της οποίας τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σήμερα στη Βιέννη.
Ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης στην Αυστρία φαίνεται επίσης πιο κριτικά από ό, τι στην αρχή της κρίσης, και “βλέπουμε σε όλα τα δεδομένα, ότι υπάρχει αβεβαιότητα, κόπωση, αμηχανία”, δήλωσε η Αντρέα Φρόνασιουτς, διευθύντρια του ινστιτούτου που πραγματοποίησε την έρευνα.
Σε αντίστοιχη έρευνα στα τέλη Μαρτίου, το 91% ήταν της γνώμης ότι η κυβέρνηση αντιμετώπιζε σωστά την κρίση, ενώ τώρα μόνο λίγο περισσότερο από το ήμισυ (53%) πιστεύουν ότι το σύστημα υγείας είναι καλά εξοπλισμένο για το φθινόπωρο.
Πολλοί θεωρούν ότι το αποκαλούμενο “Σύστημα φωτεινού σηματοδότη” ως προς την επικινδυνότητα μίας περιοχής είναι γενικά χρήσιμο, αλλά συγκεχυμένο, ενώ η προθυμία να παραιτηθούν προσωρινά από δικαιώματα ελευθερίας μειώθηκε στο 70%, από το 95% που ήταν το ποσοστό στα τέλη Μαρτίου.
Η δημοσκόπηση στην Αυστρία που “λέει” πολλά
Στην ίδια δημοσκόπηση, το μέλλον εκτιμάται επίσης πιο απαισιόδοξα από ό, τι το καλοκαίρι, με το 31% να πιστεύει ότι τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έλθει, σε σύγκριση με το 11% τον Ιούνιο, ενώ και το έργο των πολιτικών κομμάτων βαθμολογείται λιγότερο θετικά από ό, τι τον Μάρτιο.
Click4more: Κορονοϊός: Μύλος στη Μαδρίτη – Δικαστήριο απέρριψε το μερικό lockdown
Αυτή η εικόνα εμφανίζεται επίσης με τους μεμονωμένους πολιτικούς, από τους οποίους ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ– που προέρχεται από τους Πράσινους που συγκυβερνούν με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα — αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 46%, βαθμολογούμενος καλύτερα από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς (ποσοστό 41%), ο οποίος τον Μάρτιο βρισκόταν στο 80%.
Επίσης, λιγότερο θετικά αντιμετωπίζεται ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης, και ενώ τον Μάρτιο, το ένα τέταρτο των Αυστριακών ήταν της γνώμης ότι αυτά βοήθησαν να αναγνωρίσουν τους κινδύνους και να συγκρατήσουν την κρίση, τώρα το ποσοστό είναι μόνον 17%.
Για πρώτη φορά, περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα Μέσα Ενημέρωσης μάλλον μετέδωσαν τον πανικό (21%) παρά βοήθησαν. Η χρήση των Μέσων Ενημέρωσης έχει επίσης αλλάξει, και στο μεταξύ, ένα τρίτο (32%) δεν ενημερώνεται πλέον για την κρίση του κοροναϊού, ενώ τον Μάρτιο, σε ποσοστό 92% δήλωναν ότι ενημερώνονταν καθημερινά για την κρίση.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.