Στη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες ο Νετανιάχου θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Στο «άτυπο» πρωινό με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ζητήσουν την επανέναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων» με τους εκπροσώπους των Παλαιστινίων.
Η ΕΕ επιθυμεί εξάλλου να εκμεταλλευθεί την επίσκεψη του Νετανιάχου για να εκφράσει τη διαφωνία της με τη συνέχιση του εβραϊκού εποικισμού.
Ωστόσο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα δυσκολευθούν να κρύψουν τις βαθιές διαφωνίες στο πλαίσιο της Ένωσης. Κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Ελλάδα επιθυμούν να εξομαλυνθούν οι δύσκολες σχέσεις του μπλοκ με το Ισραήλ.
Η Ουγγαρία μπλόκαρε την Τετάρτη το βράδυ μια κοινή απόφαση των 28 χωρών μελών η οποία καταδίκαζε την κίνηση της Ουάσινγκτον.
Την Κυριακή ο Νετανιάχου συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τους δύο ηγέτες να μένουν σταθεροί στις απόψεις τους.
Ο Μακρόν κάλεσε εξάλλου τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, όπως αναμένεται να κάνουν και σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, να ξεκινήσει και πάλι την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους.
«Κάλεσα τον πρωθυπουργό (του Ισραήλ) να προβεί σε θαρραλέες ενέργειες προς τους Παλαιστινίους προκειμένου να αρθεί το υφιστάμενο αδιέξοδο» δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών στο Παρίσι, ενώ «καταδίκασε απερίφραστα όλες τις μορφές επιθέσεων των τελευταίων ωρών και ημερών κατά του Ισραήλ».
«Μου φαίνεται πως το να αρχίσει από το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας και τη λήψη μέτρων εμπιστοσύνης προς την Παλαιστινιακή Αρχή, αυτές θα ήταν κάποιες χειρονομίες στις οποίες αναφερθήκαμε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, οι οποίες είναι σημαντικές» διευκρίνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Από την πλευρά του ο Νετανιάχου επανέλαβε από το Παρίσι ότι «συνεχώς προτείνω» στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς «να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ», όμως μάταια.
Σχετικά με το κύμα διαμαρτυριών που προκάλεσε σε παγκόσμιο επίπεδο η απόφαση Τραμπ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σχολίασε ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει άλλη πρωτεύουσα και ότι οι προσπάθειες να διαγραφεί «αυτή η σύνδεση αιώνων» είναι «παράλογες».
Ένα άλλο ευαίσθητο θέμα που ενδέχεται να συζητηθεί στις Βρυξέλλες είναι η καταστροφή από το Ισραήλ υποδομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι οποίες προορίζονται «για τις ευάλωτες παλαιστινιακές κοινότητες» και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ ή χώρες μέλη της.