Site icon NewsIT

Στην Κύπρο ο Πάπας Βενέδικτος

04.06.2010 | 20:22
Ο Πάπας Βενέδικτος αναχωρεί από το αεροδρόμιο Φιουμιντσίνο της Ρώμης για την Κύπρο ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Πάπας Βενέδικτος αναχωρεί από το αεροδρόμιο Φιουμιντσίνο της Ρώμης για την Κύπρο ΦΩΤΟ REUTERS

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Κύπρο πραγματοποιεί από σήμερα ο Πάπας Βενέδικτος XVI. 

19:30 Απέφυγε την ευθεία αναφορά στο Κυπριακό ζήτημα το Ποντίφικας παρά το γεγονός πως τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, με τους οποίους συναντήθηκε, ζήτησαν την ενεργό συμπαράστασή του.

O Πάπας Βενέδικτος άρχισε και τις δύο ομιλίες του στέλνοντας μήνυμα ειρήνης. «Είναι μεγάλη η χαρά μου που είμαι σήμερα μαζί σας! Η χάρις και η ειρήνη ας είναι πλούσιες μαζί σας!», ήταν οι πρώτοι του λόγοι, τους οποίους μάλιστα απηύθυνε στα ελληνικά.

Η μόνη αναφορά από τις ομιλίες του που παραπέμπει στο Κυπριακό ήταν η εξής: «Μακάρι η αγάπη της πατρίδας σας και των οικογενειών σας και η επιθυμία να ζήσετε με αρμονία με τους γείτονές σας κάτω από την ευσπλαχνική προστασία του Παντοδύναμου Θεού να σας εμπνεύσει υπομονετικά για να επιλύσετε τις παραμένουσες ανησυχίες που μοιράζεστε με τη διεθνή κοινότητα για το μέλλον του νησιού σας». 

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Εκκλησία της Κύπρου χρησιμεύει ως γέφυρα Ανατολής και Δύσης και ότι έχει συμβάλει πολύ σε αυτή την πρόοδο της αναθεώρησης. «Το μονοπάτι που οδηγεί στο στόχο της πλήρους ένωσης σίγουρα δεν θα είναι χωρίς δυσκολίες, ωστόσο η Καθολική Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου είναι αφοσιωμένες στην προαγωγή του διαλόγου και της αδελφικής συνεργασίας», τόνισε.

Στην ομιλία του στη στήλη του Αποστόλου Παύλου ο Πάπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Άγιο Επιφάνιο, τον Επίσκοπο Σαλαμίνας και Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ο «πατέρας» του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Κύπρου που κατοχυρώθηκε στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο.

16.00 Ολοκληρώθηκε στην Εκκλησία της Αγίας Κυριακής Χρυσοπολίτισσας, στην Κάτω Πάφο, η οικουμενική ιερουργία, με τη συμμετοχή του Πάπα Βενέδικτου XVI και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β΄ καθώς και μεγάλου αριθμού καθολικών και ορθοδόξων ιεραρχών.

Πριν την έναρξη της ιερουργίας, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου προσφώνησε τον Πάπα Βενέδικτο, ο οποίος, μετά το πέρας της ιερουργίας, αναχώρησε μαζί με την πολυμελή συνοδεία του για τη Λευκωσία και την Αποστολική Νουντσιατούρα, όπου θα διαμένει κατά την παραμονή του στην Κύπρο.

”Προσβλέπουμε στη βοήθειά σας”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον Πάπα, ”για περιφρούρηση και σεβασμό των ιερών μας μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για κατίσχυση των διαχρονικών αξιών του χριστιανικού μας πνεύματος, αξίες οι οποίες σήμερον καταπατούνται βάναυσα από την Τουρκία, η οποία επιθυμεί να έχει ευρωπαϊκή πορεία”.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο νησί, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι, ”από το 1974 μέχρι σήμερα η Κύπρος και η Εκκλησία της διέρχονται την πιο δύσκολη ιστορική τους καμπή”. ”Η Τουρκία, που μας επετέθη βάρβαρα και κατέκτησε με τη δύναμη των όπλων το 37% του πατρίου εδάφους μας”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ”προχωρεί, με την ανοχή της δήθεν ‘πολιτισμένης’ ανθρωπότητος, στην εφαρμογή των ανοσίων σχεδίων της, που συνίστανται πρώτα στην προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών μας και ύστερα ολόκληρης της Κύπρου”.


15.00 Ο Ποντίφικας στην πόλη της Πάφου όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.  

14:50 Πέντε ως έξι άτομα, που ανήκουν σε ομάδες που αντιτίθενται στην επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, μαζεύτηκαν με πανό έξω την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο, λίγο προτού περάσει από το σημείο εκείνο ο Ποντίφικας και η αποστολή του.

Η επέμβαση της Αστυνομίας ήταν άμεση, αφού απέσπασε τα πανό από τα χέρια τους και τα κομμάτιασε και κρατούσε τους διαδηλωτές μέχρις ότου περάσει ο Πάπας. Οι διαδηλωτές βρίσκονται ακόμη στον χώρο και συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο.

14:15  Ο  Δημήτρης Χριστόφιας καλωσορίζει τον Πάπα. Η μπάντα της Αστυνομίας παίζει τον εθνικό ύμνο των δύο χωρών. 

14:00 Το αεροσκάφος της Alitalia μόλις προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Πάφου. Τον Ποντίφικα θα υποδεχθεί ο Δημήτρης Χριστόφιας με τη σύζυγο του ενώ στρατιωτικό άγημα θα αποδώσει τιμές αρχηγού κράτους.
 

Λίγο πριν την άφιξη του Πάπα στην Μεγαλόνησο ο Γενικός Διευθυντής της Αγίας Εδρας Φεντερίκο Λομπάρντι καταδίκασε την τουρκική εισβολή και κατοχή στο νησί και δήλωσε πως ο Πάπας δεν θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα.
 
Ο κ. Λομπάρντι αναφέρθηκε ρητώς στην ”τουρκική εισβολή του 1974” και την ”κατοχή περίπου του ενός τρίτου του εδάφους της Κύπρου”, σε ενημερωτική συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους διαπιστευμένους στο Βατικανό με θέμα την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο.
 
Πρόσθεσε δε, ότι η τουρκική κατοχή οδήγησε στην ”αυτοανακήρυξη μιας ‘Δημοκρατίας’ που δεν αναγνωρίστηκε από καμιά χώρα στον κόσμο” και είπε ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί ανωμαλία. Στη συνέχεια εξήγησε ότι ”υφίσταται ακόμη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα κατεχόμενα και τα υπόλοιπα εδάφη της Κύπρου”.
 
Παρουσιάζοντας τις επίσημες θέσεις της Αγίας Έδρας σχετικά με την επίσκεψη, ο κ. Λομπάρντι, μίλησε εκτενώς για τη σημασία της Κύπρου στο χριστιανισμό και τη συχνή αναφορά της στις Πράξεις των Αποστόλων, καταλήγοντας ότι ”είναι σημαντική η παρουσία της στη ζωή της Εκκλησίας”. Υπογράμμισε μάλιστα το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Πάπας επισκέπτεται τη νήσο και ότι είναι το πρώτο ταξίδι του Πάπα Βενέδικτου 16ου σε μια ορθόδοξη χώρα.
 
Καθώς εξηγούσε το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ποντίφικα στην Κύπρο, ο π. Lombardi αναφέρθηκε στην επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή στο διαμέρισμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και έπλεξε το εγκώμιο του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αναφερόμενος σε όσους διαφωνούν με την επίσκεψη του Πάπα, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι δεν θα επηρεάσουν την επίσκεψη και ότι αποτελούν περιθωριακό φαινόμενο.
 
”Η συντριπτική πλειονότητα των ορθόδοξων της Κύπρου θα υποδεχθεί τον Πάπα με πολύ φιλικά αισθήματα και σε εγκάρδιο κλίμα”, δήλωσε ο κ. Λομπάρντι.
 
Σε ερώτηση αν εξετάστηκε ποτέ το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ο Πάπας τα κατεχόμενα, ο π. Lombardi απάντησε αρνητικά, ενώ δήλωσε ότι ”Δεν διαβλέπει τέτοιο κίνδυνο” και ότι ”δεν υπάρχει τέτοιου είδους διπλωματική ανησυχία από μέρους μας”. Διέψευσε μάλιστα κατηγορηματικά ότι επίκειται επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Αγία Έδρα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την επίσκεψη.
 
Ο Πάπας κατά την επίσκεψη του δεν θα μείνει σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας αλλά στην Αποστολική Νουντσιατούρα, ένα καθολικό μοναστήρι που βρίσκεται στην Πράσινη Γραμμή.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version