Επιμένει η Τουρκία να συντηρεί το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών» και κυριαρχίας στο Αιγαίο, ενισχύοντας την ρητορική έντασης. Δημοσίευμα της εφημερίδα Sozcu αναφέρεται στην κατασκευή γέφυρας που θα ενώνει τα «αμφισβητούμενα» -όπως τα χαρακτηρίζει- νησιά Κάλυμνο και Λέρο.
«Η Ελλάδα θα κατασκευάσει γέφυρα μεταξύ αμφισβητούμενων νησιών στο Αιγαίο», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, πρόκειται για ένα παλιό φιλόδοξο σχέδιο, που φαίνεται να έχει «ναυαγήσει» και σίγουρα δεν βρίσκεται στη φάση υλοποίησής του.
Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sozcu αναφέρει πως πρόκειται για την οδική σύνδεση της Καλύμνου με τη γειτονική Λέρο, μέσω νησίδων «που δεν θα έπρεπε να κατοικούνται σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης».
Η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του Ουμίτ Γιαλίμ, πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, σύμφωνα με τον οποίο: «Το νησί Ψέριμος είναι ήδη δικό μας, αυτοί οι βράχοι είναι επίσης δικοί μας, δεν θα πρέπει ποτέ να επιτραπεί στην Ελλάδα να τοποθετήσει σημαίες και παρατηρητήρια εκεί, το τουρκικό ΥΠΕΞ θα πρέπει να εκδώσει αμέσως ένα σημείωμα και να διασφαλίσει ότι αυτές οι σημαίες θα κατέβουν».
Το ρεπορτάζ της Sozcu αναφέρεται και σε άρθρο του www.kalymnosnews.gr, που όπως σημειώνει «εκδίδεται στο νησί Κάλυμνος απέναντι από την Αλικαρνασσό» και το οποίο όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα ανακοίνωσε ότι «η Ελλάδα, η οποία δημιούργησε ένα τουριστικό χωριό όπου ζουν περίπου 300 άνθρωποι στο νησί Ψέριμο, όπου δεν υπάρχει απολύτως κανένας οικισμός και ούτε ένα καρφί δεν μπορεί να μπει σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ στη συνέχεια τοποθέτησε μια στρατιωτική μονάδα».
Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι – σύμφωνα με το kalymnos.gr – «οι κάτοικοι της Ψερίμου ξεκίνησαν πριν από 15 ημέρες εκστρατεία για να γεμίσουν τα βράχια του νησιού με ελληνικές σημαίες. Ο καπετάν Μιχάλης Αρβύθης, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκστρατεία, με τη βοήθεια του Γιάννη Ανατολίτη και του Μάικ Μαύρου, οι οποίοι ζουν μόνιμα στο νησί, ανέβηκαν στα βράχια της βόρειας πλευράς της Ψερίμου και έστησαν ελληνικές σημαίες στους τσιμεντόλιθους που έχουν κατασκευαστεί ως παρατηρητήριο άγριων πουλιών, ορατό από όλα τα πλοία και τα σκάφη που περνούν από την περιοχή».