«Καλωσήρθατε στον Δία» θα μπορούσε να είναι ένας... τίτλος για την επιτυχή έκβαση της αποστολής του διαστημικού σκάφους Juno που έστειλε η NASA στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία με σκοπό να αποκαλύψει τα... μυστικά του. Το Juno μπήξε ήδη σε τροχιά και πλέον ξεκινά το ταξίδι του.
Για δεύτερη φορά, μετά το Galileo το 1995, ένα αμερικανικό διαστημικό σκάφος κατάφερε να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον τεράστιο και μυστηριώδη Δία, που περιβάλλεται από πυκνά νέφη. Η ατμόσφαιρα του Δία είναι διάσημη για τις τεράστιες θύελλες που μαίνονται σε αυτήν, με πιο γνωστή την λεγόμενη «μεγάλη ερυθρά κηλίδα», η οποία είναι διπλάσια από τη Γη, αν και συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια.
Το ρομποτικό σκάφος της NASA ενεργοποίησε τις μηχανές του για να επιβραδύνει όσο χρειαζόταν και στις 06:53 ώρα Ελλάδος αφέθηκε στη βαρυτική «αγκαλιά» του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, εισερχόμενο έτσι σε τροχιά γύρω του.
Περίπου στις 07:00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τρίτης (05.07.2016), το κινούμενο με ηλιακή ενέργεια Juno, που έχει μέγεθος γηπέδου μπάσκετ, έφτασε στον Δία μετά από ένα μακρύ ταξίδι πέντε ετών και περίπου τριών δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Η επιτυχής… άφιξή του έγινε φυσικά δεκτή με χειροκροτήματα από τους επιστήμονες της NASA.
Success! Engine burn complete. #Juno is now orbiting #Jupiter, poised to unlock the planet’s secrets. https://t.co/YFsOJ9YYb5
— NASA (@NASA) July 5, 2016
Το διαστημόπλοιο έθεσε σε λειτουργία το βασικό του κινητήρα για 35 λεπτά, ώστε ν’ αποκτήσει την κατάλληλη τροχιά εγκλωβισμού στη βαρύτητα του Δία.
Λίγες ώρες πριν, η ίδια αυτή βαρύτητα είχε επιταχύνει το σκάφος με ταχύτητα 265.000 χιλιομέτρων την ώρα, ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο γήινο αντικείμενο είχε ποτέ ταξιδέψει.
Αν η μανούβρα εισόδου στην τροχιά του Δία είχε αποτύχει, δεν θα ήταν δυνατό να υπάρξει δεύτερη προσπάθεια. Γι’ αυτό, σύμφωνα με το BBC και το Space.com, οι επιστήμονες και μηχανικοί στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA ξέσπασαν σε ζητωκραυγές, χειροκροτήματα και αγκαλιές, μόλις το Juno πέτυχε το στόχο του.
“Welcome to Jupiter” – Celebrations at Nasa’s Juno mission control https://t.co/ltltciKR04
— euronews (@euronews) July 5, 2016
Από τη στιγμή που θα λάβει την τελική τροχιακή του θέση για την έναρξη της 20μηνης ερευνητικής αποστολής του, το αναφερόμενο διαστημόπλοιο θα εκτελεί αυγοειδείς περιστροφές. Η καθεμία από τις περιστροφές αυτές, θα έχει διάρκεια 14 ημερών, προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο Δίας διαθέτει σκληρό πυρήνα κάτω από τη νεφελώδη ατμόσφαιρά του.
Παράλληλα, το Juno θα προχωρήσει σε χαρτογράφηση του τεράστιου μαγνητικού πεδίου του αναφερόμενου πλανήτη, ενώ θα διερευνήσει και την πιθανότητα ύπαρξης νερού, στην πυκνή ατμόσφαιρα του Δία.
Το Juno θα μελετήσει για πρώτη φορά ενδελεχώς τον γιγάντιο πλανήτη, διαπερνώντας σε βάθος εκατοντάδων χιλιομέτρων την πυκνή νέφωση που τον καλύπτει και καταγράφοντας το βαρυτικό και μαγνητικό πεδίο του, καθώς και τη δυναμική και τη σύνθεση της ατμόσφαιράς του. Μεγάλο ζητούμενο παραμένει αν ο πλανήτης διαθέτει στερεό πυρήνα, κάτι που οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν, αλλά έως τώρα δεν έχουν μπορέσει να επιβεβαιώσουν. Επίσης ελπίζεται να απαντηθεί ένα άλλο μεγάλο αίνιγμα: πόσο νερό περιέχει ο Δίας, ο οποίος, όπως τα άστρα, αποτελείται κυρίως από δύο απλά και κοινά στοιχεία, το υδρογόνο και το ήλιο, υπό μεγάλη όμως πίεση.
Το Juno θα είναι το πρώτο σκάφος που θα «βουτήξει» σε ύψος μόλις 5.000 χιλιομέτρων πάνω από τα νέφη των πόλων του πλανήτη, αντί για τη συνήθη τροχιά γύρω από τον ισημερινό, ενώ στη συνέχεια θα απομακρύνεται πολύ από τον Δία, μέχρι να τον πλησιάζει ξανά. Η ασυνήθιστη αυτή άκρως ελλειπτική τροχιά πάνω από τους πόλους επιλέχθηκε για να προστατευθεί το Juno από τις τρομερές ζώνες ακτινοβολίας γύρω από τον Δία, που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα ηλεκτρονικά συστήματα του σκάφους.