Απλώς στον φετινό Σεπτέμβριο στο δυτικό μόνο ημισφαίριο συμβαίνει για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα (είχε συμβεί και την 1η του μήνα) η Νέα Σελήνη, δηλαδή το αντίθετο της πανσελήνου, όταν η πλευρά του δορυφόρου μας που βλέπει προς τη Γη, να είναι τελείως σκοτεινή.
Η επόμενη Νέα Σελήνη θα συμβεί το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στις 3:12 ώρα Ελλάδας (όταν ακόμη στο δυτικό ημισφαίριο θα υπάρχει η 30ή Σεπτεμβρίου), ενώ η μεθεπόμενη Νέα Σελήνη θα συμβεί στις 30 Οκτωβρίου στις 20:38 ώρα Ελλάδας. Συνεπώς στη χώρα μας -και γενικότερα στην Ευρώπη και στο ανατολικό ημισφαίριο- το φαινόμενο του «μαύρου» φεγγαριού, δηλαδή η δεύτερη Νέα Σελήνη μέσα στον ίδιο μήνα, θα συμβεί τον επόμενο μήνα, συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο όρος «Μαύρη Σελήνη» δεν είναι αστρονομικός, αλλά μάλλον έχει μια μαγική απόχρωση. Οι άνθρωποι έχουν άλλωστε μια τάση να βαφτίζουν και να «χρωματίζουν» το φεγγάρι (ματωμένο, μαύρο, μπλε, σούπερ-φεγγάρι κ.ά.).
Καθόλου παράξενο, δεν συμφωνούν οι πάντες ανά τον κόσμο τι είναι ένα «μαύρο» φεγγάρι. Σύμφωνα με μια εναλλακτική ερμηνεία, ο όρος υποδηλώνει τον μήνα Φεβρουάριο που δεν υπάρχει καθόλου Νέα Σελήνη (κάτι που συμβαίνει κάθε 19 χρόνια). Υπενθυμίζεται ότι ο σεληνιακός κύκλος διαρκεί 29,5 μέρες κατά μέσο όρο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι «μαύρο» φεγγάρι υπάρχει σε οποιονδήποτε μήνα -όχι μόνο τον Φεβρουάριο- που δεν υπάρχει Νέα Σελήνη.
Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ