Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Στις 31 Οκτωβρίου γινόμαστε 7 δισεκατομμύρια!

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του ΟΗΕ την ημερομηνία αυτή θα γεννηθεί το βρέφος που θα είναι το νούμερο 7.000.000.000 κάτοικος του πλανήτη μας.

Επιστήμονες αναλύουν στους Financial Times πόσους ανθρώπους μπορεί να σηκώσει η γη και εαν ετοιμάζεται να ”σκάσει” στις ημέρες μας η δημογραφική βόμβα.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο!”Η δημογραφική “βόμβα” των 7 δισεκατομμυρίων”

Στις 31 Οκτωβρίου θα γεννηθεί ο επτακοσιοστός δισεκατομμυριοστός κάτοικος του πλανήτη, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Φυσικά, οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο ακριβείς ώστε να μπορούν να προβλέψουν την γέννηση του ανθρώπου Νο 7 δισ. με προσέγγιση ημέρας –ούτε καν με προσέγγιση έτους- όμως η συμβολική χρονολογία που έχει δοθεί, προκαλεί μεγάλη αναθέρμανση στην συζήτηση για τον «υπερπληθυσμό» στην γη. Μια συζήτηση που έρχεται και φεύγει από το προσκήνιο κάθε τόσο μετά το 1798, που ο Thomas Malthus εξέδωσε την Εργασία επί της Αρχής του Πληθυσμού (Essay on the Principle of Population).

Σήμερα, η επικείμενη έλευση του βρέφους Νο 7.000.000.000 έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη έξαρση στις δημόσιες συζητήσεις διεθνώς για το θέμα, μετά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 (όταν ο πληθυσμός του πλανήτη ήταν ο μισός από σήμερα) που εφευρέθηκε ο όρος «δημογραφική βόμβα.»

Οι τόνοι που επικρατούν σήμερα είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο δραματικοί και αποκαλυπτικοί απ’όσο ήταν 40 χρόνια πριν. Όμως, η κεντρική ανησυχία εξακολουθεί να επικεντρώνεται γύρω από το πόσους ανθρώπους έχει την δυνατότητα να «κουβαλήσει» η Γη.

Ποιος είναι ο αριθμός που καθορίζει το πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν άνετα στον πλανήτη; Πώς μπορεί να τραφεί ένας πληθυσμός που αναπτύσσεται κατά 76 εκατομμύρια τον χρόνο και θα ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια το 2050; Μήπως πράγματι το ανθρώπινο βάρος στην γη θα προκαλέσει εντέλει καταστροφή και ανεπανορθωτη περιβαλλοντική ζημιά;

Δυστυχώς, οι επιστήμονες εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το να συμφωνήσουν σε κάποιες απαντήσεις. «Οι εκτιμήσεις για το πόσους ανθρώπους αντέχει ο πλανήτης κυμαίνονται από το ένα δισεκατομμύριο στο ένα τρισεκατομμύριο,» αναφέρει ο κ. Joel Cohen, επικεφαλής του Laboratory of Populations στο Rockefeller University της Νέας Υόρκη. «Αυτοί οι αριθμοί είναι στην ουσία πολιτικοί αριθμοί και όχι επιστημονικοί, σχεδιασμένοι για να στηρίξουν συγκεκριμένες απόψεις.»

Ωστόσο, ο Sir John Sulston στο University of Manchester, που ηγείται έρευνας για τον παγκόσμιο πληθυσμό στην Royal Society της Βρετανίας, σημειώνει ότι ο στόχος δεν θα πρέπει να είναι να συνωστιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη. «Θα πρέπει να δούμε το πώς θα μπορέσει η ανθρωπότητα να ακμάσει… Θέλουμε να έχουμε στόχο υψηλή ποιότητα ζωής, όχι να υπάρχουμε απλώς.»

Βεβαίως, δεν θεωρούν όλοι πρόβλημα τον υπερπληθυσμό. Οι «αισιόδοξοι» απαντούν στους «απαισιόδοξους» ότι η ανάπτυξη του πληθυσμού έχει την δυνατότητα να φέρει ευμάρεια χωρίς περιβαλλοντικές θυσίες.

Αν δεν έρθει ο κατακλυσμός, ο αριθμός των ανθρώπων επί γης θα ξεπεράσει τους 8 δισεκατομμύρια μέσα σε περίπου 15 χρόνια. Και «αισιόδοξοι» και «απαισιόδοξοι» θα συνεχίζουν και τότε να συζητούν κατά πόσον υπάρχει υπερπληθυσμός στον πλανήτη ή όχι…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε