Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, η αστυνομία της Νότιας Κορέας πέρασε χειροπέδες στον πρόεδρο της Samsung Group, Τζέι Λι. Κατηγορείται για ύποπτο ρόλο στο οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει εδώ και εβδομάδες τη χώρα, προκαλώντας ακόμη και πολιτική αναταραχή.
Ο 48χρονος Λι, γόνος της πιο πλούσιας οικογένειας στη Νότια Κορέα, συνελήφθη και κρατήθηκε όλη τη νύχτα στο Κέντρο Συλλήψεων της Σεούλ. Πέρασε τη νύχτα σ’ ένα απλό κελί, το οποίο, πάντως, διαθέτει τηλεόραση κι ένα μικρό γραφείο.
Πρόκειται για ένα νέο πλήγμα στη δημόσια εικόνα του ομίλου, ο οποίος εμπλέκεται σ’ αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς και αθέμιτης άσκησης επιρροής που διαρκεί εδώ και μήνες. «Αποδείχθηκε πως είναι απαραίτητο να συλληφθεί (ο Λι) με βάση ένα νέο κατηγορητήριο και νέες αποδείξεις», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου από το οποίο ζήτησαν οι ανακριτές να εκδώσει ένταλμα σύλληψης.
Ο Λι είχε εγκλειστεί σε κέντρο κράτησης εν αναμονή της απόφασης της δικαιοσύνης. Θα παραμείνει έγκλειστος μέχρι να απαγγελθούν επισήμως οι κατηγορίες σε βάρος του και να οδηγηθεί ενδεχομένως σε δίκη, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Ο όμιλος Samsung αντέδρασε μετρημένα ενώ οι μετοχές διαφόρων θυγατρικών του υποχωρούσαν στο Χρηματιστήριο της Σεούλ. Η ναυαρχίδα του ομίλου, η Samsung Electronics, πρώτος στον κόσμο κατασκευαστής smartphones, έχασε 0,4%.
«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας που θα ακολουθήσει», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Ο Λι είχε ήδη ανακριθεί πολλές φορές στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης. Πριν από έναν μήνα παραλίγο να συλληφθεί, αλλά η δικαιοσύνη έκρινε πως οι αποδείξεις δεν ήταν επαρκείς. Οι ανακριτές επανέλαβαν το αίτημά τους για έκδοση εντάλματος σύλληψης αφού βρήκαν νέα στοιχεία εναντίον του, σύμφωνα με τους ίδιους. Εξήγησαν πως θέλουν να τον ανακρίνουν και πάλι αύριο Σάββατο, κάτι που σημαίνει ότι θα εμφανιστεί δημοσίως με χειροπέδες.
Το σκάνδαλο επικεντρώνεται στην επί 40 χρόνια φίλη της προέδρου Παρκ, την Τσόι Σουν-Σιλ, η οποία είναι ύποπτη ότι ανάγκασε τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους να «δωρίσουν» σχεδόν 70 εκατ. δολάρια σε ύποπτα ιδρύματα που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό της.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ