Κόσμος

Στις κάλπες σήμερα οι Κροάτες

Οι Κροάτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τις αβέβαιες προεδρικές εκλογές όπου η απερχόμενη συντηρητική πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) θα πρέπει να προσελκύσει τη ριζοσπαστική δεξιά, αν θέλει να επικρατήσει έναντι του σοσιαλδημοκράτη πρώην πρωθυπουργού, η υποψηφιότητα του οποίου συνιστά σοβαρή πρόκληση.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται μερικές ημέρες μετά την ανάληψη από την Κροατία της εκ περιτροπής προεδρίας μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που καλείται να διαχειριστεί τη μετά Brexit εποχή.

Ο πρώτος γύρος έδειξε τη δυναμική άνοδο της σκληρής δεξιάς σε μια χώρα που υφίσταται την πίεση των μεταναστών στα σύνορά της και είναι αντιμέτωπη όπως και οι γείτονές της στα Βαλκάνια με μια μαζική έξοδο των κατοίκων της καθώς και με μια ενδημική διαφθορά.

Τα 3,8 εκατομμύρια των ψηφοφόρων καλούνται να επιλέξουν μεταξύ δύο οραμάτων για τη χώρα αυτή που βρέχεται από την Αδριατική: την “αυθεντική Κροατία” που η απερχόμενη συντηρητική πρόεδρος Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβις, 51 ετών, δηλώνει ότι εκπροσωπεί και την “κανονική Κροατία” που υπόσχεται ο σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Τετάρτη η εφημερίδα 24Sata προέβλεψε μάχη στήθος με στήθος, δίνοντας στον Μιλάνοβιτς του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) προβάδισμα με ποσοστό κοντά στο 40%. Ποσοστό 21% των ψηφοφόρων παρέμενε αναποφάσιστο.

Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών HDZ προηγείται σε δημοτικότητα έναντι του SDP.

Ο Μιλάνοβιτς απέσπασε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο στις 22 Δεκεμβρίου, λαμβάνοντας 29,55%, ενώ η Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς έλαβε 26,65%.

Οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι είχαν δύο τηλεοπτικές μονομαχίες μεταξύ των δύο γύρων, τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Οι κάλπες κλείνουν στις 19.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) και οι προβλέψεις με βάση τις δημοσκοπήσεις εξόδου από την κάλπη αναμένονται λίγα λεπτά αργότερα.

Ο ρόλος του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός στην Κροατία, αλλά μια νίκη θα στείλει ισχυρό μήνυμα υπέρ του HDZ ή του SDP – των μεγαλύτερων κομμάτων που κυριαρχούν στην κροατική πολιτική σκηνή– ενόψει των βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο του 2020.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ ταυτοποίησε τη σορό του αρχηγού της Χαμάς, Μοχάμεντ Σινουάρ, 20 ημέρες μετά την επίθεση στη Γάζα
Η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ταξίαρχος Έφι Ντεφρίν, δήλωσε ότι έχουν επιβεβαιώσει με «DNA και άλλους ελέγχους» ότι η σορός ανήκε όντως στον Μοχάμεντ Σινουάρ
Ισραήλ - Λωρίδα της Γάζας
«Το Ισραήλ μας κόβει την επικοινωνία και την πρόσβαση στο διαδίκτυο» λένε ακτιβιστές μετά το «μπλόκο» του Madleen που πάει στη Γάζα
Μετά από 8 μέρες στη θάλασσα, το πλήρωμα σκοπεύει να φτάσει στη Γάζα μέχρι το πρωί της Δευτέρας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση από το Ισραήλ, όμως οι ακτιβιστές τονίζουν ότι «οι επόμενες 24 ώρες είναι πολύ κρίσιμες»
Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ στέκεται δίπλα σε παλαιστινιακή σημαία μετά την επιβίβασή της στο πλοίο Madleen και πριν αποπλεύσει για τη Γάζα μαζί με ακτιβιστές του Συνασπισμού Στόλου της Ελευθερίας 23
Πάνω από 100.000 διαδηλωτές σε συγκέντρωση στη Μαδρίτη κατά του Ισπανού πρωθυπουργού που κατηγορείται για διαφθορά - «Πέδρο Σάντσες παραιτήσου»
Το σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν «Μαφία ή Δημοκρατία». Εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη εκτίμησε ότι στο συλλαλητήριο έλαβαν μέρος 45.000- 50.000 άνθρωποι
Ο Alberto Nunez Feijoo, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, και ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Jose Maria Aznar ποζάρουν για μια φωτογραφία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sanchez, με το σύνθημα «Μαφία ή Δημοκρατία» στη Μαδρίτη
1