Αρχικά τη θέση του μεταβατικού προέδρου διεκδικούσε ένα άλλο στέλεχος του κόμματος, ο Ζαν-Φρανσουά Ζαλκ, αλλά κάποιες παλιότερες δηλώσεις του για το Ολοκαύτωμα ανάγκασαν τη Λε Πεν να μη ρισκάρει. Άλλωστε, εκείνη πήρε αποστάσεις από τον ίδιο τον πατέρα της για το θέμα ώστε να μην προκαλέσει και φυσικά να μη χάσει ψήφους.
Ο Μπριουά εκτός από ευρωβουλευτής και ένας εκ των αντιπροέδρων του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου είναι και δήμαρχος του Ενίν-Μπομόντ, στη βόρεια Γαλλία, όπου η Λε Πεν έχει το “στρατηγείο” της.
«Ο Μπριουά αναλαμβάνει τη θέση του μεταβατικού προέδρου και δεν το συζητάμε άλλο», δήλωσε ο Λουί Αλιό, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου και σύντροφος της Λεπέν μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV.
«Ο Ζαλκ πιστεύει ότι το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό για να ασκήσει τον ρόλο του μεταβατικού προέδρου. Θέλει να υπερασπιστεί τον εαυτό του και θα υποβάλει μήνυση διότι πιστεύει ότι έχει πληγεί η τιμή του. Μπορώ να σας πως ότι διαψεύδει έντονα και κατηγορηματικά αυτά για τα οποία κατηγορείται», τόνισε ο Αλιό στη συνέντευξη.
Σε ένα άρθρο πανεπιστημιακού περιοδικού ο Ζαλκ είχε γράψει το 2005: «το πρόβλημα των θαλάμων αερίου, όμως εγώ πιστεύω ότι πρέπει να μπορούμε να μιλάμε και για αυτό το πρόβλημα».
Στο ίδιο περιοδικό ο Ζαλκ υπερασπίζεται τους αρνητές του Ολοκαυτώματος. «Κάτι που με εξέπληξε πολύ στο έργο ενός σοβαρού αρνητή (…) είναι η σοβαρότητα και η στιβαρότητα, θα έλεγα, των επιχειρημάτων του», επισημαίνει αναφερόμενος στο έργο του Ρομπέρ Φορισόν, που έχει καταδικαστεί επανειλημμένα επειδή αρνείται το Ολοκαύτωμα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters