Κόσμος

Στο CERN ελληνική αντιπροσωπεία – Τι συζητήθηκε [pic]

Το CERN επισκέφθηκε ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Φωτάκη με στόχο την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας.

Τη δυνατότητα να αυξήσει η Ελλάδα την ανταποδοτικότητα της ετήσιας οικονομικής εισφοράς της στο CERN, προς όφελος των Ελλήνων ερευνητών και της βιομηχανίας, συζήτησαν ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη, με τη Γενική Διευθύντρια του CERN Fabiola Gianotti και στελέχη του Οργανισμού.

Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές αναβάθμισης των πειραμάτων που σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια, καθώς και το ενδεχόμενο συνεργειών του CERN με το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), με στόχο τη στήριξη των νέων επιστημόνων ως ανάχωμα στη «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain).

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης από ελληνικής πλευράς ο επιστημονικός εκπρόσωπος της χώρας στο Συμβούλιο του CERN καθηγητής Κ. Φουντάς, στελέχη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Γενεύη, καθώς και ο Εμμανουήλ Τσεσμελής, αρμόδιος για θέματα Ελλάδας στο CERN.

Η ελληνική αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στα πειράματα CMS και ATLAS και είχε την ευκαιρία συζήτησης με έλληνες επιστήμονες, μεταπτυχιακούς φοιτητές, μεταδιδάκτορες και εργαζόμενους στο CERN για τις ερευνητικές προοπτικές και τις ευκαιρίες επιστημονικής σταδιοδρομίας που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η ελληνική κυβέρνηση, από το 2015 έως σήμερα, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, αποπληρώνει με συνέπεια τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις της χώρας στο CERN, ύψους 38 εκατ. ελβετικών φράγκων, τις οποίες κληρονόμησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και έχει αποκαταστήσει το δικαίωμα ψήφου της χώρας στο Συμβούλιο του Οργανισμού.

Η Ελλάδα αποτελεί μόνιμο και δραστήριο μέλος του CERN και ένα από τα δώδεκα ιδρυτικά κράτη-μέλη. Η συμμετοχή των ελλήνων επιστημόνων και ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στα πειράματα του CERN συμβάλλει σημαντικά στη μεταφορά υψηλής τεχνογνωσίας στη χώρα και στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων, μεταπτυχιακών φοιτητών και μεταδιδακτορικών ερευνητών, σε τομείς όπως η φυσική υψηλών ενεργειών, τα μαθηματικά, η πληροφορική, οι ηλεκτρονικές διατάξεις και οι επιστήμες μηχανικού.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα