Ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, ο Γουίλιαμ Μπερνς, αναμένεται στο Ισραήλ για τριήμερη επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί επίσης την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Αυτό ανέφεραν την Τρίτη ισραηλινοί και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.
Ο διευθυντής της CIA, σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla News, θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, καθώς και με τον νέο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας (Μοσάντ), τον Νταβίντ Μπαρνέα, προκειμένου να συζητήσουν για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν και τις δραστηριότητες της Τεχεράνης στην περιοχή, με φόντο τις συνεχιζόμενες εντάσεις ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και την Ισλαμική Δημοκρατία, χώρες που χαρακτηρίζονται ορκισμένοι εχθροί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε την επίσκεψη του κ. Μπερνς στο Ισραήλ, αποφεύγοντας ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τα θέματα που θα συζητηθούν στις επαφές του.
Ο κ. Μπερνς αναμένεται επίσης να συναντηθεί αύριο Πέμπτη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, τον Μαχμούντ Αμπάς, στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφερε παλαιστίνιος αξιωματούχος.
Κατά τον ιστότοπο Walla News, αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον επικεφαλής της παλαιστινιακής υπηρεσίας πληροφοριών, τον Μάτζεντ Φαράζ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σειρά επιθέσεων
Την 29η Ιουλίου το MT Mercer Street, δεξαμενόπλοιο το οποίο διαχειρίζεται εταιρεία που ανήκει σε ισραηλινό δισεκατομμυριούχο, έγινε στόχος επίθεσης με UAV στα ανοικτά του Ομάν, με αποτέλεσμα ένας βρετανός ιδιωτικός φρουρός κι ένας ρουμάνος ναυτικός να χάσουν τη ζωή τους.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ επέρριψαν αμέσως την ευθύνη στο Ιράν, που διέψευσε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή, με φόντο σειρά επιθέσεων και δολιοφθορών στα ύδατα της περιφέρειας.
Την περασμένη Παρασκευή, το μεικτό διοικητήριο του αμερικανικού στρατού που είναι αρμόδιο για την περιοχή, η Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), δημοσιοποίησε το πόρισμα «έρευνας» που διεξήχθη για την επίθεση. Κατά τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής, δύο UAVs παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες αστόχησαν, προτού ένα τρίτο, στο οποίο ήταν τοποθετημένα «εκρηκτικά στρατιωτικής χρήσης» πλήξει το δεξαμενόπλοιο Mercer Street.
Αμερικανοί ειδικοί «συμπέραναν» βάσει των «αποδεικτικών στοιχείων» ότι το τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε «κατασκευαστεί στο Ιράν» και εκτίμησαν ότι «η απόσταση ανάμεσα στις ιρανικές ακτές και τη θαλάσσια περιοχή» όπου έγινε η επίθεση είναι εντός της δραστικής εμβέλειας των ιρανικών UAVs και ότι η επίθεση έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με άλλες ενέργειες η ευθύνη για τις οποίες επιρρίφθηκε στην Τεχεράνη, κατά την ίδια πηγή.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο Μπένι Γκαντς, υποστήριξε χθες, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο βόρειο Ισραήλ, ότι το Ιράν εγείρει «τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στην περιοχή».
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει η ιρανική επιθετικότητα», πρόσθεσε ο κ. Γκαντς, αναφερόμενος στην επίθεση στο δεξαμενόπλοιο.
Διπλωμάτης καριέρας, ο Ουίλιαμ Μπερνς άρχισε, επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, τη διαδικασία προσέγγισης με το Ιράν, διεξάγοντας μυστικές διαπραγματεύσεις το 2011 και το 2012 στο Ομάν με απεσταλμένους της Τεχεράνης, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ισλαμική Δημοκρατία επισήμως δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.
Οι συνομιλίες αυτές επέτρεψαν κατόπιν να αρχίσουν εκείνες, επίσημες αυτή τη φορά, ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία) που κατέληξαν στη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ)· το Ισραήλ εναντιώνεται στη συμφωνία αυτή, από την οποία απέσυρε τη χώρα του ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ