Ο λιμός απειλεί πλέον τα 13 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στο Κέρας της Αφρικής, καθώς εκτεταμένες περιοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με την ξηρασία.
Στην Αφρική από το νότιο τμήμα της Αιθιοπίας ως το βόρειο τμήμα της Κένυας περνώντας από τη Σομαλία, στις περιοχές αυτές, όπου οι κάτοικοι ζουν κυρίως από την κτηνοτροφία και τη γεωργία, τις τρεις τελευταίες εποχές των βροχών από το τέλος του 2020 σημειώθηκαν ασθενείς βροχοπτώσεις που επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την ξηρασία και τον αναπόφευκτο λιμό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σημειώνεται πως η κατάσταση ήταν ήδη άσχημη μετά από μια επιδρομή ακριδών που είχε καταστρέψει τις σοδειές το διάστημα από το 2019 ως το 2021.
«Στο Κέρας της Αφρικής ζει το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, όμως το 20% των κατοίκων της περιοχής ζει σε καθεστώς διατροφικής ανασφάλειας», είχε αποκαλύψει στις 11 Φεβρουαρίου ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) για την ανατολική Αφρική Μάικλ Ντάνφορντ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια στη νότια και τη νοτιοανατολική Αιθιοπία, ανάμεσά τους μισό εκατομμύριο παιδιά και μητέρες που υποφέρουν από υποσιτισμό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην ανατολική και τη βόρεια Κένυα, όπου ο πρόεδρος της χώρας κήρυξε κατάσταση εθνικής καταστροφής, 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη βοήθεια.
Στη Σομαλία ο αριθμός των ανθρώπων που θεωρείται ότι πάσχει από σοβαρή πείνα ενδέχεται να αυξηθεί από τα 4,3 εκατομμύρια στα 4,6 εκατομμύρια ως τον Μάιο, αν δεν υπάρξει κάποια άμεση επέμβαση. Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης τον Νοέμβριο.
Σε αυτή τη χώρα «ο υποσιτισμός έχει φτάσει επίπεδα κρίσης», είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ο Βίκτορ Τσινιγιάμα εκπρόσωπος της Unicef στη Σομαλία, ζητώντας «να αναληφθεί δράση τώρα»: «Αν περιμένουμε η κατάσταση να επιδεινωθεί η να κηρυχθεί λιμός, τότε θα είναι πολύ αργά».
Στα πρόθυρα καταστροφής
Το 2017 μια έγκαιρη ανθρωπιστική κινητοποίηση βοήθησε να αποφευχθεί ο λιμός στη Σομαλία, αντίθετα με το 2011 όταν 260.000 άνθρωποι – οι μισοί από τους οποίους παιδιά κάτω των έξι ετών – πέθαναν από την πείνα ή προβλήματα που συνδέονταν με την πείνα.
Αυτή τη στιγμή έχει συγκεντρωθεί μόνο το 2,3% του 1,46 δισεκ. δολαρίων (1,23 δισεκ. ευρώ) που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες στη Σομαλία το 2022.
«Υπάρχει ένα πολύ μικρό παράθυρο δράσης (…) πραγματικά βρισκόμαστε στα πρόθυρα καταστροφής», είχε εκτιμήσει την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθυντής του Γραφείου Εκτάκτων Καταστάσεων και Ανθεκτικότητας του WFP Ράιν Πόλσεν.
«Έχουμε περιθώριο (…) μέχρι τα μέσα του έτους, ως τον Ιούνιο, ένα παράθυρο πολύ στενό, για να εντείνουμε τις έκτακτες ενέργειες και αν αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο», είχε τονίσει.
Πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις στον πληθυσμό, η έλλειψη νερού και η μείωση των βοσκοτόπων αποτελούν αιτίες συγκρούσεων, κυρίως μεταξύ των κτηνοτρόφων.
Εξάλλου τα ζώα εκτροφής, βασικό μέσο επιβίωσης στην περιοχή, πεθαίνουν μαζικά. Στην Κένυα έχουν πεθάνει τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια ζώα, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαχείρισης της Ξηρασίας.
Στη χώρα αυτή, που είναι διάσημη για τα φυσικά της πάρκα, κινδυνεύουν και τα άγρια ζώα.
Πολλά άγρια ζώα, όπως καμηλοπαρδάλεις και αντιλόπες, πεθαίνουν λόγω της έλλειψης νερού και τροφής.
Στο κέντρο της Κένυας αιλουροειδή έχουν επιτεθεί σε κοπάδια, ελέφαντες και βούβαλοι έχουν εμφανιστεί σε αγροκτήματα, προκαλώντας την οργή των κατοίκων.