Site icon NewsIT

Στο Κίεβο οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Βρετανίας – «Είμαστε αφοσιωμένοι στη νίκη της Ουκρανίας» απέναντι στη Ρωσία

11.09.2024 | 18:23
Στο Κίεβο οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Βρετανίας – «Είμαστε αφοσιωμένοι στη νίκη της Ουκρανίας» απέναντι στη Ρωσία

Leon Neal/Pool via REUTERS

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα 11/9/2024 ότι η επίσκεψή του στο Κίεβο μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι καταδεικνύει τη δέσμευση της Δύσης για τη «νίκη» της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Η επίσκεψή μας στο Κίεβο αποδεικνύει «ότι είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε την επιτυχία της Ουκρανίας, είμαστε αφοσιωμένοι στη νίκη της Ουκρανίας», τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Αντρίι Σίμπιχα.

Η κοινή επίσκεψη Μπλίνκεν και Λάμι στο Κίεβο αποκτά ξεχωριστή σημασία εν μέσω φημών πως είναι θέμα χρόνου να δοθεί από δυτικές χώρες η – πολυπόθητη για την Ουκρανία – άδεια χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά στρατιωτικών στόχων στο ρωσικό έδαφος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το «πράσινο φως» θα δοθεί κατά την επικείμενη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

Μέχρι τώρα οι δυτικές χώρες – πλην λίγων εξαιρέσεων – δίσταζαν να επιτρέψουν στην Ουκρανία την χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος, για να μην εμπλακούν ακόμη περισσότερο στην αντιπαράθεσή τους με την Ρωσία, η οποία αντιδρά προκαταβολικά.

Φαίνεται πως αυτό που γέρνει την πλάστιγγα υπέρ του ουκρανικού αιτήματος ήταν η είδηση που επιβεβαίωσε χθες ο Άντονι Μπλίνκεν, ότι δηλαδή η Ρωσία παρέλαβε και πρόκειται να χρησιμοποιήσει στον πόλεμο με την Ουκρανία ιρανικούς πυραύλους.

Βρετανία: «Επικίνδυνη κλιμάκωση» η μεταφορά Ιρανικών πυραύλων στη Ρωσία

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο του Ιράν στην χώρα, τον ανώτερο διπλωμάτη της Τεχεράνης στο Λονδίνο, σχετικά με τη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία.

«Σήμερα σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, ο επιτετραμμένος της ιρανικής πρεσβείας στο Λονδίνο εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατέστησε σαφές ότι η όποια μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία θα εκληφθεί ως μια επικίνδυνη κλιμάκωση και θα υπάρξει σημαντική απάντηση».

Χθες η Βρετανία, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι καταδίκασαν την κίνηση αυτή.

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα και οντότητες του Ιράν που εμπλέκονται στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, καθώς και σε ρωσικά φορτηγά πλοία που, όπως είπε, εμπλέκονται στη μεταφορά των πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία.

Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στο Ντονέτσκ

Την ίδια ώρα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιθέσεις της Ρωσίας, ιδίως στο ανατολικό μέτωπο.

Τρεις γυναίκες σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στην πόλη Κοστιαντινίφκα της ανατολικής Ουκρανίας, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν μια συνοικία της πόλης που απέχει 14 χιλιόμετρα από τη ζώνη των συγκρούσεων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο ηλικιωμένες γυναίκες, ανέφερε το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα σε ανάρτηση στο Telegram.

Λίγο αργότερα μπήκε στο στόχαστρο μια άλλη συνοικία, όπου σκοτώθηκε ακόμη μία γυναίκα και τραυματίστηκαν πέντε άμαχοι.

Η περιοχή του Ντονέτσκ, που έχει καταληφθεί εν μέρει από τον ρωσικό στρατό, βομβαρδίζεται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Η Μόσχα αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους και πολιτικές υποδομές στην Ουκρανία, μολονότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version