Μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που µετέτρεψαν το Κουίνσλαντ σε λίµνη, µε τραγικό απολογισµό 35 νεκρούς τώρα έρχεται ο Γιάσι να “αποτελειώσει” την πολυπαθή περιοχή.
Ανακούφιση γιατί δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και απελπισία για τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκλήθηκαν, λίγες εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Ζημιές που θα έχουν επιπτώσεις στην αυστραλιανή οικονομία και, ως ένα βαθμό, και στην διεθνή.
Πολυάριθμα κτίρια καταστράφηκαν, οροφές σπιτιών παρασύρθηκαν, δέντρα ξεριζώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες σπίτια είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Αν και ο κυκλώνας εξασθενεί ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί και πολλές περιοχές απειλούνται με νέες πλημμύρες τώρα.
Εκτιμάται πως σε πολλές περιοχές ένα στα τρία σπίτια έχουν καταστραφεί και περίπου το 20% των εμπορικών κτιρίων.
Αναμένεται ότι ο κυκλώνας Γιάσι θα υποβαθμιστεί στα επίπεδα τροπικής καταιγίδας τα επόμενα 24ωρα, αλλά προειδοποιούν ότι θα συνεχίσει να προκαλεί σφοδρές βροχοπτώσεις και να συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους.
Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος πέρασε τη νύχτα σε καταφύγια λόγω του κυκλώνα Γιάσι.
Λόγω των πρόσφατων πλημμυρών αλλά και του κυκλώνα τα ασφάλιστρα αναμένεται να πάνε στα ύψη παρά το γεγονός ότι οι ασφάλειες δεν καλύπτουν τους περισσότερους.
Το κόστος ανοικοδόμησης μετά τις ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ακόμα. Εκτιμάται όμως ότι ο κυκλώνας προκάλεσε:
Ζημιές ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε φυτείες με ζαχαροκάλαμα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ακριβύνει η ζάχαρη και όχι μόνο στην Αυστραλία.
Ζημιές ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων στις φυτείες μπανανών.
Ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στον τουρισμό του Κουίνσλαντ. Η πολιτεία δέχεται το 20% του συνολικού αριθμού τουριστών της Αυστραλίας.
Ζημιές ύψους 320 εκατομμυρίων δολαρίων στον μεταλλευτικό τομέα.