Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Στο… μυαλό του Ερντογάν – Όλα όσα τον “έσπρωξαν” στην απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών!

Ερντογάν
Φωτογραφία αρχείου

– Οι Έλληνες στρατιωτικοί απελευθερώθηκαν το βράδυ της 14ης Αυγούστου 2018 ύστερα από πέντε μήνες κράτησης στις φυλακές της Αδριανούπολης
– Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης συνελήφθησαν στις Καστανιές Έβρου, όταν πέρασαν σε τουρκικό έδαφος
– Τι οδήγησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αυτήν την αιφνιδιαστική απόφαση

Η απόφαση της απελευθέρωσης των Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης αιφνιδίασε όχι μόνο την χώρα μας, αλλά και την Τουρκία, όπως φάνηκε από τις πρώτες αντιδράσεις των τουρκικών ΜΜΕ, το απόγευμα της 14ης Αυγούστου 2018. Τι είχε στο μυαλό του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές, το “κλειδί” για την αποφυλάκιση των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη ήταν η διεθνοποίηση του θέματος της άδικης φυλάκισής τους, χωρίς κατηγορητήριο σημειωτέον εδώ και τόσους μήνες. Το γεγονός, δηλαδή, ότι η Αθήνα, παράλληλα με τις διαρκείς ελληνο-τουρκικές συνομιλίες, έφερε το ζήτημα σε ευρωπαϊκά όργανα, έκανε επαφές με διεθνείς παράγοντες.

Υπενθυμίζεται πως υπέρ της απελευθέρωσης τάχθηκε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο. Είχε προηγηθεί η ευρω-τουρκική Σύνοδος της Βάρνας, με τους κ.κ. Γιούνκερ και Μπορίσοφ να βάζουν το θέμα της απελευθέρωσης του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη στην ευρωπαϊκή ατζέντα των συνομιλιών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ

Οι ίδιες πηγές θεωρούν πολύ σημαντική τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, εκεί όπου Τραμπ, Μέρκελ και άλλοι ηγέτες ενημερώθηκαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό, για το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο “πόλεμος” με τις ΗΠΑ

Επιπλέον, φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο η χρονική περίοδος κατά την οποία λήφθηκε η απόφαση για την αποφυλάκισή τους. Η οικονομική κρίση “βαθαίνει” στην Τουρκία, την ώρα που οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ πηγαίνουν… από το κακό στο χειρότερο, λόγω της κράτησης του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον. Άραγε, το κύριο μέλημα του Ερντογάν ήταν να… μπει στο μάτι του Ντόναλντ Τραμπ με την αποφυλάκιση των Κούκλατζη, Μητρετώδη;

Πάντως, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών, το δικαστήριο της Σμύρνης απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης του Αμερικανού πάστορα. Και αμέσως μετά, ήρθε άλλο ένα “χτύπημα” για τις ΗΠΑ!

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση του Τανέρ Κιλίτς, του επίτιμου προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας. Ο Κιλίτς, ο οποίος παρέμεινε στη φυλακή για έναν χρόνο, κατά τη διάρκεια της δίκης του, κατηγορείται ότι παρείχε στήριξη στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ιεροκήρυκα που η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Η… στροφή προς την Ευρώπη

Με δεδομένο το εκρηκτικό κλίμα στις σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να κάνει μία… στροφή προς την Ευρώπη. Μάλιστα, σήμερα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες φέρονται να επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της συνεργασίας και συμφώνησαν τις επόμενες μέρες να συναντηθούν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, στη… σκιά των πιέσεων που δέχεται η τουρκική οικονομία.

Συζήτησαν επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις, καθώς και την επερχόμενη επίσημη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία, που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Σεπτεμβρίου. Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Τούρκου πρόεδρου στο Βερολίνο από το 2014.

Ύστερα από τη συνομιλία τους, η κ. Μέρκελ τόνισε επίσης ότι η δύναμη της τουρκικής οικονομίας είναι σημαντική για τη Γερμανία, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές προεδρικές πηγές.

Να σημειωθεί πως σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Δευτέρα, η ίδια είχε πει ότι μια «οικονομικά ευημερούσα Τουρκία» εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις