Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Στο… πόδι η Τουρκία για τη δίκη του Ιλκέρ Μπάσμπουγ

Η δίκη του πρώην επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας, που κατηγορείται ότι ηγείτο μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης», αρχίζει σήμερα.

Από τη Δεύτερα, ο στρατηγός ε.α. Ιλκέρ Μπάσμπουγ κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενος. Εκείνος χαρακτήρισε κωμικοτραγική την δίωξη σε βάρος του όταν είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο.

Ο Μπάσμπουγ, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας από το 2008 ως το 2010, κατηγορείται ότι υπήρξε εκ των ηγετών του σκιώδους δικτύου που έχει γίνει γνωστό ως Εργκενεκόν, και φέρεται ότι βρίσκεται πίσω από μια σειρά συνωμοσιών εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το κατηγορητήριο που θα αναγνωστεί στην ακροαματική διαδικασία δεν είναι σε βάρος μόνο του Ιλκέρ Μπάσμπουγ, αλλά επίσης σε βάρος των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων και ακόμα και, σε πολιτικούς όρους, του κράτους», δήλωσε ο Ιλκάι Σεζέρ, συνήγορος του στρατηγού, μέσω… Twitter.

Ο Σεζέρ αναμένεται να ζητήσει η υπόθεση να αναπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, σημειώνοντας ότι αυτό αρμόζει σε έναν κρατικό αξιωματούχο του βαθμού του. Ωστόσο παρόμοια αιτήματα έχουν απορριφθεί στο παρελθόν.

Ο 68χρονος απόστρατος είναι ο πιο υψηλόβαθμος από τους εκατοντάδες αξιωματικούς οι οποίοι διώκονται για συνωμοσία και τρομοκρατία.

Η αστυνομία λέει ότι ανακάλυψε το δίκτυο Εργκενεκόν όταν είχε ανακαλύψει μια κρύπτη όπλων το 2007–κάτι που πολλοί αμφισβητούν.

Ο Μπάσμπουγ ήταν απλώς μάρτυρας σε μια προηγούμενη υπόθεση, τη λεγόμενη Βαριοπούλα, η οποία επικεντρώνεται σε ένα σεμινάριο του 2003 το οποίο οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι συμπεριλάμβανε σχέδια πραξικοπήματος, αν και το επιτελείο λέει ότι επρόκειτο απλώς για μια άσκηση. Κάπου 365 άνθρωποι διώκονται για την υπόθεση αυτή, περιλαμβανομένου του απόστρατου πρώην διοικητή της πρώτης στρατιάς.

Οι ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού της Τουρκίας –ο οποίος θεωρεί εαυτόν θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους που εισήγαγε ο στρατιωτικός-ιδρυτής του, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ– απεχθάνονται τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο έλκει την καταγωγή του από ισλαμιστικά κόμματα.

Ο στρατός έχει προβεί στην κατάληψη της εξουσίας με πραξικοπήματα τρεις φορές από το 1960 ως το 1981, ενώ εξανάγκασε ακόμα την κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν να εγκαταλείψει την εξουσία το 1997. Τώρα όμως, είναι ο Ερντογάν που μοιάζει να έχει το πλεονέκτημα, καθώς εισέρχεται στην δεύτερη δεκαετία της διακυβέρνησής του.

Την 4η Απριλίου θα γίνει σε δικαστήριο στην Άγκυρα η πρώτη ακροαματική διαδικασία στην δίκη των στρατηγών οι οποίοι είχαν ηγηθεί του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, περιλαμβανομένου του 94χρονου πρώην αρχηγού του επιτελείου και πρώην προέδρου Κενάν Εβρέν.

Η υπόθεση σε βάρος του Μπάσμπουγ αφορά την δημιουργία ιστοτόπων από το στρατό για την διασπορά «προπαγάνδας» εναντίον της κυβέρνησης ως το 2008.

Ο Μπάσμπουγ διαψεύδει τις κατηγορίες σε βάρος του, και οι δικηγόροι του υποστήριξαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το κατηγορητήριο βρίθει ανακολουθιών και στερείται αναξιοπιστίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιστορική απόφαση στην Τουρκία: στη φυλακή ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων

Τούρκος εισαγγελέας καλεί τον πρώην αρχηγό Μπασμπούγ για τις έρευνες στο σκάνδαλο του διαδικτύου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε