Κόσμος

Στο Ριάντ τη Δευτέρα οι νέες συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας για το ουκρανικό

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε και το πρακτορείο TASS το οποίο επικαλείται δηλώσεις του Καρασίν

Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται ΗΠΑ και Ρωσία για το ουκρανικό και ο επόμενος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στις δυο πλευρές αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Μαρτίου στο Ριάντ.

Την είδηση για τις συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας  επιβεβαίωσε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσε επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Γκριγκόρι Καρασίν, γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της ρωσικής Άνω Βουλής, ενώ το παρών θα δώσει και ο Σεργκέι Μπεσέντα, σύμβουλος του διευθυντή της FSB, της ρωσικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε και το πρακτορείο TASS το οποίο επικαλείται δηλώσεις του Καρασίν.

Όπως υποστηρίζει ο Ουσάκοφ έχουν γίνει γνωστοί οι αξιωματούχοι που θα εκπροσωπήσουν τις ΗΠΑ, ωστόσο, θα ανακοινωθούν επίσημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα θα συζητήσουν τρόπους εγγυήσεων για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα, στις συνομιλίες για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος Τραμπ, μετά τα κέρδη που αποκόμισαν οι ρωσικές δυνάμεις, ανέτρεψε την αμερικανική πολιτική σε σχέση με τον πόλεμο, ξεκινώντας διμερείς συνομιλίες με τη Μόσχα και αναστέλλοντας τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ζητώντας να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Στις συνομιλίες θα «μελετήσουν κυρίως τις προοπτικές για μια πιθανή εφαρμογή της γνωστής πρωτοβουλίας που σχετίζεται με τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα» δήλωσε ο Ουσακόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επισήμανε ότι όταν ο Πούτιν και ο Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικά την Τρίτη, συζήτησαν την «Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας». Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη συνέβαλαν στη μεσολαβητική προσπάθεια για τη λεγόμενη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2022 η οποία επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή περίπου 33 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ουκρανικού σίτου μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο.

Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία μετά ένα χρόνο, παραπονούμενη ότι οι εξαγωγές των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων αντιμετώπισαν σοβαρά εμπόδια.

«Εκπληρώσαμε όλους τους όρους τότε, αλλά οι όροι σε σχέση με εμάς δεν εκπληρώθηκαν», δήλωσε ο Πεσκόφ. Ο Λευκός Οίκος, στην ανακοίνωσή του της 18ης Μαρτίου σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Τραμπ, ανέφερε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν σε τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή μιας θαλάσσιας κατάπαυσης του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, μια πλήρη κατάπαυση του πυρός και μόνιμη ειρήνη.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις προοπτικές παγκοσμίως των πρώτων υλών του Απριλίου του 2024 αναφέρουν ότι, παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ναυτιλία στη Μαύρη Θάλασσα, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία στέλνουν σιτηρά στις παγκόσμιες αγορές χωρίς σημαντικά προβλήματα. Αναφέρουν επίσης ότι η κατάρρευση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας είχε ελάχιστες επιπτώσεις.

Η τελευταία έκθεση της τράπεζας του Οκτωβρίου του 2024 δεν αναφέρει τους κινδύνους της Μαύρης Θάλασσας.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σχεδόν 1.500 συλλήψεις μετά τη φυλάκιση Ιμάμογλου στη Κωνσταντινούπολη – Ετοιμάζεται μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο
Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Τουρκία εδώ και πάνω από μια δεκαετία - Οι ΗΠΑ εκφράζουν «ανησυχίες» για τις συλλήψεις των διαδηλωτών
Διαδηλώσεις στην Τουρκία μετά τη φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου
Συνάντηση «εξπρές» Φιντάν και Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρμεντ – Έληξε μετά από μία ώρα και χωρίς κοινές δηλώσεις
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε την υποστήριξη της Τουρκίας στην προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και στο Νότιο Καύκασο
Χακάν Φιντάν και Μάρκο Ρούμπιο
Οδηγία της ΕΕ σε περίπτωση πολέμου: Προμήθειες επιβίωσης για 72 ώρες – Φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης
«Η ειρήνη και η σταθερότητα δεν είναι πλέον εγγυημένες» σύμφωνα με τις Βρυξέλλες - Το σχέδιο προβλέπει οι πολίτες να συγκεντρώνουν νερό, τροφή, φάρμακα, μπαταρίες κ.α. για να επιβιώσουν τις πρώτες μέρες
Κονσέρβες σε σουπερμάρκετ