Σκαμνιά του περίφημου μπαρ Χέμινγουεϊ, μια μπανιέρα του 19ου αιώνα, μια άρπα .... Συνολικά 10.000 αντικείμενα και έπιπλα του ξενοδοχείου Ritz στο Παρίσι βγαίνουν στο σφυρί από την προσεχή Τρίτη από τον οίκο δημοπρασιών Artcurial, που μετατράπηκε με την αφορμή αυτή σε αντίγραφο του παρισινού ανακτόρου.
Έως την Δευτέρα, μια επιλογή 3.500 αντικειμένων θα εκτεθεί στο κοινό, τα οποία το πεντάστερο ξενοδοχείο που άνοιξε ξανά από τις πύλες του τον Ιούνιο του 2016 έπειτα από τέσσερα χρόνια εργασιών, αποφάσισε να τα αποχωριστεί μετά τη διάρκεια της ανακαίνισής του.
Τα τελευταία χρόνια ο οίκος Artcurial έχει δημοπρατήσει με επιτυχία την επίπλωση των ξενοδοχείων Crillon, Plaza Athenee, Hotel de Paris και του εστιατορίου La Tour d’ Argent. Από 17 έως 21 Απριλίου θα είναι η σειρά του θρυλικού ξενοδοχείου που δεσπόζει στην Πλατεία Βαντόμ, την πρόσοψη του οποίου σχεδίασε ο βασιλικός αρχιτέκτονας Ζιλ-Αρντουέν Μανσάρ (1646– 1708). Το ξενοδοχείο εγκαινιάστηκε το 1898 και από το 1979 ανήκει στον αιγύπτιο πολυεκατομμυριούχο Μοχάμεντ Αλ-Φάγιεντ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι τιμές κυμαίνονται από 100 ευρώ (για πλαφονιέρες, δέστρες κουρτίνας…) έως 10.000 ευρώ για ένα ζευγάρι μεγάλων ορειχάλκινων γλυπτών που απεικονίζει νύμφες που φέρουν κηροπήγια και στόλιζε την είσοδο του ξενοδοχείου.
Παρότι δεν περιλαμβάνει κάποιο κομμάτι σπάνιας αξίας, η δημοπρασία ξεχωρίζει για το πλήθος των αντικειμένων που προσφέρει και για τον εμβληματικό χαρακτήρα ορισμένων μεταξύ αυτών.
Συγκεκριμένα μια μπανιέρα, που παρουσιάζεται ως η πρώτη του Ritz, εκτιμάται μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ.
Ο ελβετός ξενοδόχος Σεζάρ Ριτς (1850–1918) ήθελε να προσφέρει τις μεγαλύτερες κατά το δυνατόν ανέσεις στην πελατεία του. Είχε την επιθυμία να βάλει σε κάθε σουίτα και δωμάτιο ένα λουτρό με μια μπανιέρα σαν αυτή. Ήταν πολύ μοντέρνο τότε”, θυμίζει ο Στεφάν Ομπέρ, ένας από τους δύο δημοπράτες με τον Φρανσουά Ταζάν.
Μεγάλη γαλλική κατοικία
Όλα τα αντικείμενα φυλάσσονταν σε ενοικιαζόμενη αποθήκη και “χρειάστηκε να αναπαραστήσουμε τα δωμάτια και τις σουίτες στις εγκαταστάσεις μας”, εξηγεί.
Σουίτες αναδιαμορφώθηκαν ελεύθερα αλλά παίρνουν ξανά τα ονόματα που είχαν στο ξενοδοχείο: Κοκό Σανέλ, Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, Ουίνδσορ, προς τιμήν των διάσημων ενοίκων, όπως το μπαρ Χέμινγουεϊ ή το σαλόνι Προυστ.
Η σουίτα “Δεσποινίς Σανέλ” στην οποία κυριαρχεί μια φωτογραφία της ιδρύτριας του ομώνυμου γαλλικού οίκου μόδας που την είχε νοικιάσει έως τον θάνατό της το 1971, αντανακλά την προτίμησή της στην κινεζικής αισθητικής διακόσμηση με τα παραβάν και τα έπιπλα από μαύρη λάκα.
Καταμεσής ενός σαλονιού Προυστ υπάρχει μια άρπα, η αξία της εκτιμάται από 2.000 έως 3.000 ευρώ. “Τη δεκαετία του 1980 μια αρπίστρια συνήθιζε να στέκεται στην αίθουσα υποδοχής του ξενοδοχείου και να δίνει ένα μικρό ρεσιτάλ”, διηγείται ο Στεφάν Ομπέρ.
Το Ritz σχεδιάστηκε για να γίνει “μεγάλη γαλλική κατοικία, σαν πύργος”, σχολιάζει ο ειδικός: “υπάρχει ένας συνδυασμός στιλ Λουδοβίκου 15ου -Λουδοβίκου 16ου και στιλ Αμπίρ, και ταιριάζει ωραία”.
Πολυθρόνες και πουφ, κρεβάτια, κονσόλες, ταπισερί, υφάσματα, απλίκες, πιατικά και πορσελάνινα σκεύη, ασημικά… Ποιός ονειρεύεται να έχει κάτι από το Ritz στο σπίτι του; Σχεδόν ο καθένας”, εκτιμά ο πλειστηριαστής, που αναφέρει ότι αρκετά αντικείμενα διατίθενται σε σχετικά χαμηλές τιμές. “Το διαπιστώσαμε σε όλες τις δημοπρασίες που οργανώσαμε, και κάθε φορά η επιτυχία ήταν εντυπωσιακή, το κοινό είναι ξετρελαμένο με την ιστορία”.
Ένα κοινό που ταξιδεύει μερικές φορές από μακριά. Το όνομα του Ritz στο εξωτερικό είναι πολύ σημαντικό: ο πρώτος πελάτης που τηλεφώνησε για να ενημερωθεί είναι ένας Αμερικανός από το Τέξας. Είχαμε επίσης επαφές με Αυστραλούς”, αναφέρει ο Στεφάν Ομπέρ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ