«Οι κατηγορίες είναι αβάσιμες», ανέφερε ο Έτινγκερ στον λογαριασμό του στο Twitter, αντιδρώντας στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο EUobserver. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο Έτινγκερ χρησιμοποίησε τον περασμένο Μάιο το ιδιωτικό αεροσκάφος του Γερμανού επιχειρηματία Κλάους Μάνγκολντ, που θεωρείται ότι πρόσκειται στη Μόσχα, για ένα επίσημο ταξίδι του στην Ουγγαρία.
«Ο επίτροπος Έτινγκερ είχε προσκληθεί από την ουγγρική κυβέρνηση σε μια διάσκεψη. Εξαιτίας του πιεσμένου προγράμματός του δεν μπορούσε να πάρει το αεροπλάνο της γραμμής και να φτάσει στην ώρα του για το δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν», ανέφερε το γραφείο Τύπου του επιτρόπου στο AFP.
«Κατά συνέπεια, η ουγγρική κυβέρνηση πρότεινε ο επίτροπος Έτινγκερ να χρησιμοποιήσει το αεροπλάνο του Κλάους Μάνγκολντ, ο οποίος ταξίδευε επίσης προς τη Βουδαπέστη. Ήταν το μοναδικό μέσο για να φτάσει στην ώρα του στο ραντεβού», πρόσθετε η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου.
Όμως, σύμφωνα με τον Ούγγρο βουλευτή των Πράσινων Μπένεντεκ Γιάβορ, τον οποίο επικαλείται το EUobserver, ο Έτινγκερ μπορούσε να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων πτήσεων που συνέδεαν τις Βρυξέλλες με τη Βουδαπέστη στις 18 Μαΐου.
Βάσει του κανονισμού δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επίτροποι δεν μπορούν να δέχονται δώρα αξίας μεγαλύτερης των 150 ευρώ, τονίζει ο EUobserver. Αν ταξίδεψε δωρεάν, τότε ο Γερμανός επίτροπος παραβίασε τους κανονισμούς, ενώ αν πλήρωσε, τότε τίθεται το ερώτημα γιατί ταξίδεψε με το αεροπλάνο του Μάνγκολντ.
Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει χαρακτηρίσει τον Μάνγκολντ «κύριο Ρωσία των γερμανικών επιχειρήσεων», ενώ ο ίδιος έχει διατελέσει πρόεδρος επί χρόνια του γερμανικού οργανισμού που είναι αρμόδιος για την προώθηση των οικονομικών σχέσεων με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και τη Ρωσία.
Ο Μάνγκολντ, που διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ορίστηκε πρόσφατα επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας στο γερμανικό κρατίδιο της Βάδης- Βιρτεμβέργης, απ’ όπου κατάγεται και ο Έτινγκερ. Σύμφωνα με τον EUobserver, ο Μάνγκολντ έχει ταχθεί υπέρ της άρσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας. Στα τέλη Οκτωβρίου ο Έτινγκερ είχε προκαλέσει σάλο στη Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά και επικρίσεις από την Κίνα επειδή χαρακτήρισε «σχιστομάτηδες» τους Κινέζους.
Ο Γερμανός επίτροπος είναι αρμόδιος για την ψηφιακή οικονομία και πρόκειται να αναλάβει σύντομα περισσότερες αρμοδιότητες παίρνοντας και το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού, κάτι για το οποίο θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ