Στο στόχαστρο της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών βρέθηκε η πολιτική για τις βίζες που ακολουθεί η Σερβία, την οποία κατηγόρησαν ότι συμβάλλει σε κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων.
«Ελπίζω ότι η Σερβία και οι άλλες χώρες εταίροι των δυτικών Βαλκανίων θα συνεργασθούν μαζί μας και θα εναρμονίσουν την πολιτική τους για τις βίζες με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, κατά την προσέλευσή της στην σύνοδο που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερες από 106.000 παράτυπες είσοδοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων έχουν καταγραφεί σε διάστημα εννέα μηνών, που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 170% σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την Frontex.
Ο διάδρομος χρησιμοποιείται κυρίως από Σύρους, Αφγανούς και Τούρκους μετανάστες. Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει αύξηση των αφίξεων Κουβανών, Ινδών, Μπουρουντέζων, Τυνήσιων από τον διάδρομο αυτόν.
«Πολλοί από αυτούς πρέπει να σταλούν πίσω στις χώρες καταγωγής τους, αλλά πρέπει επίσης να καταφέρουμε την ανάσχεση αυτών των ροών», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Αυστρία και το Βέλγιο κυρίως διαμαρτύρονται ότι αντιμετωπίζουν αριθμούς αφίξεων αιτούντων άσυλο αντίστοιχους με εκείνους που καταγράφηκαν κατά την μεταναστευτική κρίση 2015-2016.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγεί ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων που συνορεύουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία) εφαρμόζουν μία πολιτική για την βίζα που δεν αντιστοιχεί στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, εκδίδουν βίζες για πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι στην συνέχεια έχουν την δυνατότητα να εισέλθουν ευκολότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι υπήκοοι της Σερβίας, όπως και των άλλων τεσσάρων χωρών των δυτικών Βαλκανίων, εξαιρούνται από την βίζα για να μεταβούν στην ΕΕ από το 2009-2010. Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει ότι αυτές οι χώρες πρέπει να εναρμονίσουν την πολιτική τους με την ΕΕ.
Σε απάντηση αυτής της πολιτικής, η Κομισιόν θα μπορούσε να αποφασίσει την προσωρινή κατάργηση της εξαίρεσης της βίζας για τους Σέρβους υπηκόους. «Δεν είναι φυσικά κάτι που μπορώ να αποκλείσω», δήλωσε η Ιλβα Γιόχανσον προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των χωρών των δυτικών Βαλκανίων την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο και την μετέπειτα εβδομάδα στην Πράγα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ