Κόσμος

Στο Βερολίνο στραμμένα τα βλέμματα για την επίσκεψη Ερντογάν – Τι θα ζητήσει από τον Όλαφ Σολτς

Τρία βασικά κεφάλαια περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη σημερινή μονοήμερη επίσκεψή του στο Βερολίνο και την συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς: ο πόλεμος στη Γάζα, τα ευρωτουρκικά και το μεταναστευτικό αλλά και η ανάγκη της Τουρκίας για την αγορά Eurofighter.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου θα έχει εθιμοτυπική συνάντηση με τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, και θα ακολουθήσουν οι ουσιαστικές πολιτικές συνομιλίες με τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Βερολίνο και Άγκυρα έχουν αντιδιαμετρικά διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στη Χαμάς. Ο τουρκικός Τύπος δίνει την εικόνα ενός Ερντογάν που ετοιμάζεται να αντιπαρατεθεί με την Ευρώπη σε σχέση με τη στάση της έναντι του δράματος των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα. Παράλληλα, όμως, θα επιδιώξει να προβάλει τον διαμεσολαβητικό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει.

Στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί επίσης στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δεδομένη την οικονομική κρίση που διέρχεται η Τουρκία, απόλυτη προτεραιότητα για τον Ταγίπ Ερντογάν έχει η αναθεώρηση της συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Άγκυρας. Η άρση των περιορισμών στην έκδοση θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες στη Ζώνη Σένγκεν είναι ένα άλλο «αγκάθι» στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ η τουρκική πλευρά αναμένεται να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και το Μεταναστευτικό. Η Άγκυρα γνωρίζει ότι μία ελληνοτουρκική συμφωνία και η επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας και θα θέσει αναλόγως το θέμα.

Μετά τις δηλώσεις, χθες, του υπουργού Άμυνας, στην ατζέντα του Ερντογάν στο Βερολίνο είναι και το θέμα της αγοράς μαχητικών Eurofighter. Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας χθες στην Εθνοσυνέλευση, ανέφερε ότι διεξάγονται συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία και οι δύο χώρες προσπαθούν τώρα να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Γερμανίας για την πώληση στην Τουρκία ευρωπαϊκών μαχητικών 5ης γενιάς, στη θέση των F-35, την πώληση των οποίων μπλόκαραν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος η αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη της ήδη στενής συνεργασίας στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ ψάχνει συμμάχους στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Ανάλυση του CNN
«Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο διεθνές μέτωπο ενάντια στο Πεκίνο ίσως αποδειχθεί η πιο δύσκολη αποστολή της δεύτερης θητείας του» τονίζει το αμερικανικό δίκτυο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο
4 τραυματίες από την επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές - Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέρριψαν 56
Θραύσματα από drone προκάλεσαν επίσης ζημιές σε μια κατοικία και σε αρκετά κτίρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε διαφορετικά τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας
Επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο
Αμερικανός αξιωματούχος: Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο – Αντί για τείχος, ο Δνείπερος
Το σενάριο διαίρεσης της Ουκρανίας έχει πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας σύμφωνα με τους «Times» που φιλοξενούν συνέντευξη του Αμερικανού απεσταλμένου Κιθ Κέλογκ
Στρατιώτες των Συμμάχων μπροστά στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στο μεταπολεμικό Βερολίνο τον Νοέμβριο του 1945