Οι δυτικές χώρες πρέπει να στείλουν στο Κίεβο περισσότερα βαριά όπλα για να το βοηθήσουν να πολεμήσει τον στρατό της Ρωσίας, ο οποίος προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης (14.06.2022) ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Ναι, η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα βαριά όπλα», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες επτά ευρωπαϊκών χωρών, μελών του NATO, την παραμονή σημαντικής συνόδου. Το NATO έχει αρχίσει να «εντατικοποιεί» τις παραδόσεις όπλων στον ουκρανικό στρατό, πρόσθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας πως το Κίεβο «εξαρτάται απόλυτα (από αυτές τις προμήθειες) για να αντιμετωπίσει τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε επίσης ότι η Ευρωατλαντική Συμμαχία πρέπει να αποκτήσει «ακόμη υψηλότερη ετοιμότητα» και να ενισχύσει το οπλοστάσιό του στην ανατολική πτέρυγά του μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο δεν σταματά να ζητάει από τους Δυτικούς να του παραδώσουν περισσότερα όπλα και προηγμένο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσία και προσάπτει σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι σέρνουν τα πόδια τους.
Η Ομάδα Επαφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν σε πρωταγωνιστικό ρόλο, για να συζητήσει την ενδεχόμενη επιτάχυνση των παραδόσεων όπλων, στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Άμυνας του NATO στη βελγική πρωτεύουσα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την παρουσία του στη Βαλτική. Ο Στόλτενμπεργκ προανήγγειλε τη λήψη απόφασης για την περαιτέρω ενίσχυση της Συμμαχίας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ την 29η και 30ή Ιουνίου στην ισπανική πρωτεύουσα.
Πολωνία και Ολλανδία στο πλευρό της Ουκρανίας
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την παραμονή της συνόδου, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν, ο Γενς Στόλτενμπεργκ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, η χώρα του οποίου γειτονεύει με την Ουκρανία, συζήτησαν στην Ολλανδία.
«Δεν έχουμε κάνει αρκετά για να υπερασπίσουμε την Ουκρανία, να υποστηρίξουμε τον ουκρανικό λαό, την ελευθερία του και την εθνική κυριαρχία του», είπε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου. «Γι’ αυτό σας προτρέπω (…) να κάνετε πολλά περισσότερα για να παραδοθούν όπλα και πυροβολικό στην Ουκρανία. Τα έχει ανάγκη για να αμυνθεί», είπε ο Ματέους Μοραβιέτσκι, κρίνοντας ότι οι δυτικές χώρες θα απολέσουν την «αξιοπιστία» τους σε περίπτωση στρατιωτικής ήττας της Ουκρανίας. «Αυτή θα ήταν απόλυτη αποτυχία και καταστροφή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις αξίες μας, και για το NATO», υποστήριξε ακόμη.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δήλωσε ότι «Συμμεριζόμαστε (την άποψη) ότι είναι κρίσιμο να χάσει η Ρωσία αυτόν τον πόλεμο». «Εφόσον δεν μπορούμε να έχουμε απευθείας σύγκρουση μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να πολεμήσει διαθέτοντας πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα οπλικά συστήματα», είπε επίσης ο Μαρκ Ρούτε σε δημοσιογράφους στη Χάγη
Για ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας και αντιδράσεις της Τουρκίας
Ερωτηθείς για την προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως επιδιώκει – στο πνεύμα της ενότητας της Συμμαχίας – να καμφθούν οι αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία εμφανίζεται οργισμένη για τη στήριξη που λέει ότι προσφέρουν οι δύο σκανδιναβικές χώρες – ιδιαίτερα η Σουηδία – σε μέλη του PKK, που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ