- Νομικά προβλήματα απο τη στάση του Κάμερον - Διχασμένη η Βρετανία για τη στρατηγική του βρετανού πρωθυπουργού - Πυρά κατά Μέρκελ απο κορυφαίους γερμανούς οικονομολόγους
Σοβαρά νομικά πρβλήματα στην εφαρμογή του νέου συμφώνου δημιουργεί η στάση της Βρετανίας καθώς η θέση της χώρας είναι πως η χρήση των κοινοτικών θεσμών όπως Κομισιον ή Ευρωπαικό Δικαστήριο, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας ομάδας χωρών είναι παράνομη.
Την άποψη αυτή φαίνεται πως συμμερίζεται και ο ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοβσταφ ο οποίος δήλωσε πως κάθε απόπειρα χρήσης ευρωπαικών θεσμών για όποια διακυβερνητική συνθήκη θα τον βρεί κάθετα αντίθετο.
Σύμφωνα με τους Financial Times τόσο οι νομικές υπηρεσίες των Βρυξελλών όσω και οι Βρετανοί αναζητούν άμεσα λύση ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός δέχεται συγχαρητήτρια αλλά και επικρίσεις.
Οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος τον υποδέχθηκαν ως ήρωα για τη στάση που κράτησε ενώ η αντιπολίτευση και ο φιλοευρωπαικός τύπος τον κατηγορούν για κακή διπλωματία. Αν και ο ίδιος αλλά και η κυβέρνηση δεν δείχνουν καθόλου προβληματισμένοι, ο Ντέιβιντ Κάμερον καλείται τη Δευτέρα να δώσει εξηγήσει στη Βουλή.
“Λαθος διάγνωση έκανε η Μέρκελ”
Πυρά όμως δέχεται και η γερμανίδα καγκελάριος. Ενας απο τους σοφούς της γερμανικής οικονομίας ο Πέτερ Μπόφινγκερ, θεωρεί τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ ανεπαρκή και την ‘διάγνωση’ της Α. Μέρκελ λάθος.
Μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post ο Μπόφινγκερ δήλωσε πως «το ευρώ θα έχει σωθεί μόνο εάν αποτραπεί οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ισπανία και την Ιταλία». Οι θέσεις της κυρίας Μέρκελ για μια δημοσιονομική ένωση μπορούν να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα το ευρώ όχι όμως βραχυπρόθεσμα.
Το πρωί μελώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο ο ίδιος είπε οτι η κυρία Μέρκελ έχει διαγνώσει λάθος τα βασικά προβλήματα. “Πιστεύει πως έχουμε ένα πρόβλημα χρεών. Δεν βλέπει πως πρόκειται για ένα πρόβλημα των αγορών. Δεν βλέπει με πόσο επικίνδυνο τρόπο αναπτύσσεται η οικονομία. Αυτή η λάθος διάγνωση του προβλήματος μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στη Γερμανία, μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στην Ευρώπη” είπε.
Διαβάστε επίσης :