Τετάρτη, 13 Νοε.
17oC Αθήνα

Στον Λιού Σιαομπό το Νομπελ Ειρήνης – Οργή από την Κίνα

Σε έναν φυλακισμένο Κινέζο αντιφρονούντα, τον Λιου Σιαομπό απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2010 «για τον μακροχρόνιο και μη βίαιο αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα».

Ο Λιου Σιαομπό φυλακίστηκε για 11 χρόνια τον περασμένο Δεκέμβριο για ένα μανιφέστο που έγραψε το 2008 μαζί με άλλους κινέζους ακτιβιστές, με το οποίο ζητούσε ελευθερία λόγου και πολυκομματικές εκλογές.

Η ανακοίνωση που έκανε σήμερα η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ εξόργισε το Πεκίνο, καθώς τον προηγούμενο μήνα το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει την επιτροπή Νόμπελ να μην βραβεύσουν τον συγκεκριμένο υποψήφιο, καθώς κάτι τέτοιο θα εναντιωνόταν στις αρχές του Νόμπελ.

Αντιδράσεις από την κινεζική κυβέρνηση

Η βράβευση του Λιου Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης “αντιβαίνει πλήρως στις αρχές” του βραβείου αυτού και θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Νορβηγία, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

    “Ο Λιου Σιαομπό είναι ένας εγκληματίας καταδικασμένος από το κινεζικό δικαστικό σύστημα επειδή παραβίασε τους κινεζικούς νόμους”, σύμφωνα με το υπουργείο.

    “Η χορήγηση του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης σε ένα τέτοιο πρόσωπο αντιβαίνει πλήρως στις αρχές αυτού του βραβείου και αποτελεί μια παρεκτροπή”, εκτιμά η κινεζική κυβέρνηση.

    Η απόφαση της επιτροπής Νόμπελ “θα βλάψει επίσης τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Νορβηγία”, προειδοποίησε ακόμη το υπουργείο σε γραπτή απάντησή του σε ερωτήσεις που διατύπωσαν δημοσιογράφοι.

Πριν την ανακοίνωση του νικητή, ο πρόεδρος της επιτροπής στο Οχάιο σημείωσε πως γνωρίζει ότι θα πρέπει να υπερασπιστεί την επιλογή της επιτροπής. «Θα καταλάβετε μόλις ακούσετε το όνομα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατενθουσιασμένη η σύζυγος του Σιαομπό

 Η σύζυγος του Λιού Σιαομπό δήλωσε “κατενθουσιασμένη” μαθαίνοντας την βράβευσή του με το Νομπέλ Ειρήνης 2010, και ζήτησε με έμφαση από την κινεζική κυβέρνηση την απελευθέρωσή του.

    “Είμαι κατευχαριστημένη, τόσο ενθουσιασμένη, δεν ξέρω τι να πω. Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο για την υποστήριξη προς τον Λιού Σιαομπό. Θέλω να ευχαριστήσω την Επιτροπή Νομπέλ, τον Βάτσλαβ Χάβελ, τον Δαλάι Λάμα και όλους όσοι υποστήριξαν τον Λιού Σιαομπό”, δήλωσε η Λιού Σιά από τηλεφώνου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    “Ζητώ με έμφαση από την κινεζική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον Λιού Σιαομπό”, πρόσθεσε.

    Το βραβείο αυτό αποτελεί “μεγάλη ενθάρρυνση και υποστήριξη” για όσους αγωνίζονται για τον εκδημοκρατισμό της Κίνας”, είπε.

    Η Λιού Σιά, η οποία τελεί υπό την στενή παρακολούθηση των κινεζικών αρχών ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ότι βρίσκεται μαζί με αστυνομικούς οι οποίοι τής είπαν ότι θα την οδηγήσουν στην επαρχία Λιαονίνγκ, στη βορειο-ανατολική Κίνα, όπου βρίσκεται φυλακισμένος ο σύζυγός της, ώστε να του ανακοινώσει την είδηση.

    Περισσότεροι από 120 πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και δικηγόροι, στην πλειοψηφία τους Κινέζοι, είχαν απευθύνει μέσω του Ιντερνετ, έκκληση για την βράβευση του Σιαομπό με το Νομπέλ Ειρήνης 2010.

 Το σχετικό κείμενο-έκκληση είχε κυκλοφορήσει με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ και άλλων ηγετικών στελεχών της “βελούδινης επανάστασης” (1989).

    Ο 53χρονος συγγραφέας και πρώην καθηγητής πανεπιστημίου καταδικάσθηκε για “ανατρεπτική δράση” κατά του κράτους. Η κατηγορία τού απαγγέλθηκε τουλάχιστον έναν χρόνο μετά τη σύλληψή του, η οποία έγινε μετά τη δημοσίευση της “Χάρτας 08”.

    Ο Λιού Σιαομπό είναι εκ των συγγραφέων της Χάρτας, η οποία συντάχθηκε κατά το πρότυπο της Χάρτας 77 των τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του 1970, και ζητεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια εκλογών για μια “ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα”.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε