Κόσμος

Στον Μισισιπή το απόλυτο θρίλερ των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ: Μόλις 43 ψήφοι χωρίζουν Σκοτ Κόλομ και Σίντι Χάιντ-Σμιθ 

Ο Δημοκρατικός εισαγγελέας προηγείται οριακά της Ρεπουμπλικανής γερουσιαστή – Χωρίς δεύτερο γύρο και αυτόματη επανακαταμέτρηση η αναμέτρηση
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ανοιχτή παραμένει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές η μάχη για τη μία έδρα της Γερουσίας των ΗΠΑ στον Μισισιπή. Με το 96% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο Δημοκρατικός Σκοτ Κόλομ συγκέντρωνε 462.821 ψήφους έναντι 462.778 της Ρεπουμπλικανής Σίντι Χάιντ-Σμιθ, προηγούμενος μόλις κατά 43 ψήφους. Το Associated Press δεν έχει ανακηρύξει νικητή.

Η Χάιντ-Σμιθ προηγούνταν για το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής βραδιάς στον Μισισιπή, όμως ο Κόλομ έκλεισε τη διαφορά με τα αποτελέσματα που ήρθαν αργά από την κομητεία Χιντς και από κομητείες με πλειοψηφία Αφροαμερικανών. Χιλιάδες ψηφοδέλτια που κατατέθηκαν με υπεύθυνη δήλωση απομένουν ακόμη να μετρηθούν, ώστε να κριθεί ποιος θα πάρει τη θέση στη Γερουσία των ΗΠΑ.  

Το αποτέλεσμα θεωρείται ήδη ιστορικό, καθώς, αν επικρατήσει, ο Κόλομ θα είναι ο πρώτος Δημοκρατικός που εκλέγεται γερουσιαστής στην πολιτεία από το 1982 και ο πρώτος Αφροαμερικανός γερουσιαστής της από το 1881. Ειρωνικά, η Χάιντ-Σμιθ ήταν εκείνη που μπλόκαρε το 2023 τον διορισμό του σε θέση ομοσπονδιακού δικαστή.

Το 2024 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει την πολιτεία με διαφορά σχεδόν 23 μονάδων. Ο ίδιος εμφανίστηκε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα στο πλευρό της Χάιντ-Σμιθ στο βόρειο Μισισιπή.

Η έκβαση της μάχης αποτελεί ατράνταχτο παράδειγμα πως σε αυτές τις εκλογές οι Αμερικανοί καταψήφισαν και «μαύρισαν» τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ και την πολιτική που ακολούθησε.

Εξάλλου ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προσωποποιήσει τις ενδιάμεσες εκλογές καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να ψηφίσουν, σαν να ήταν ο ίδιος υποψήφιος. 

Δεύτερος γύρος δεν θα γίνει, καθώς αρκεί η σχετική πλειοψηφία. Αυτόματη επανακαταμέτρηση δεν προβλέπεται, μπορεί όμως να ζητηθεί από δικαστή.  

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Έρχονται κλητεύσεις» για Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί ανοίγουν τους φακέλους για Επστάιν, κρυπτονομίσματα και δουλειές με μεγάλες επιχειρήσεις
Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, στις διεθνείς συμφωνίες ακινήτων και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και Έρικ Τραμπ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump 9
«Πρόσωπο ενδιαφέροντος» και ο ετεροθαλής αδερφός της Μέγκαν Μαρκλ για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών
Οι αρχές των Φιλιππίνων εξετάζουν και τον Τόμας Μαρκλ Τζούνιορ μετά την καταγγελία εις βάρος του πατέρα του, με τον ίδιο να μη θεωρείται ακόμη ύποπτος
Η Μέγκαν Μαρκλ