Κόσμος

Στον “πάγο” το Jack Daniels! Θύμα του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ στην ΕΕ!

Μπορεί ο χρόνος να κυλά αργά στο Τενεσί περιμένοντας την ωρίμανση ενός από τα πιο γνωστά ουίσκι στον κόσμο, του Jack Daniels, ωστόσο οι παραγωγοί του είναι σε αναμμένα κάρβουνα μετά τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ σε όλο τον κόσμο.

Όπως μεταδίδουν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ οι συνέπειες από την επιβολή δασμών που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τις εισαγωγές χάλυβα κι αλουμινίου από την Ευρώπη, το Μεξικό και τον Καναδά, επηρεάζουν ακόμα και τον προεκλογικό αγώνα για τη Γερουσία στο Τενεσί.

Το Μεξικό ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σε αντίποινα θα επιβάλει δασμούς 25% σε αμερικανικά τυροκομικά προϊόντα, ουίσκι, χάλυβα, μεταξύ άλλων προϊόντων. Η ΕΕ έχει επίσης προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει δασμούς 25% στο αμερικανικό ουίσκι.

Η εταιρία Brown-Forman που βρίσκεται πίσω από την εμπορική ετικέτα του πασίγνωστου ουίσκι Jack Daniels που παράγεται στο Τενεσί, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος των δασμών θα δυσχεράνει την προσπάθεια υπολογισμού της κερδοφορίας της εταιρίας στο μέλλον.

“Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ήταν μέτρια την περσινή χρονιά, σε σχέση και με τις συνθήκες σε αρκετές αναδυόμενες οικονομίες. Ο ανταγωνισμός στον αναπτυγμένο οικονομικά κόσμο παραμένει έντονος, χωρίς να γίνεται αναφορά σε ανησυχίες σχετικά με την επιβολή δασμών λόγω των αντίμετρων σε ποτά που παράγονται στις ΗΠΑ. Οι παράγοντες αυτοί προκαλούν δυσκολίες στην ακριβή πρόβλεψη μελλοντικών οικονομικών αποτελεσμάτων”, σημείωσε η εταιρία στα οικονομικά αποτελέσματά της για το 2018 που ανακοινώθηκαν χθες.

Μέσα στο Μουσείο Jack Daniels
Μέσα στο Μουσείο Jack Daniels

Παράλληλα κι άλλες εταιρίες ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει στους προϋπολογισμούς τους η επιβολή των δασμών.

Σύμφωνα με το θυγατρικό τηλεοπτικό κανάλι του ABC News στο Μέμφις (WATN), οι επιχειρήσεις στο Τενεσί έχουν πληγεί από την επέκταση της εφαρμογής των δασμών. Η εταιρία εφοδιασμού (HVAC Sales and Supply Company) δήλωσε στο WATN ότι από την περασμένη Παρασκευή που ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή των δασμών, οι προμηθευτές της προχώρησαν σε αύξηση των τιμών τους από 15% έως 25%. Η αύξηση του κόστους θα περάσει στους καταναλωτές.

Μεγάλη αγωνία στο Τενεσί

Το θέμα που έχει προκληθεί με την επιβολή των δασμών εξελίσσεται σε σοβαρό ζήτημα για τον προεκλογικό αγώνα που διεξάγεται στο Τενεσί για την αντικατάσταση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ, που συνταξιοδοτείται. Αμέσως μετά την προεδρική ανακοίνωση για την επιβολή των φόρων, η υποψήφια με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για τη Γερουσία Μάρσα Μπλάκμπερν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business Network, ότι η ανακοίνωση των δασμών αποτελεί “τμήμα μιας διαπραγματευτικής προσέγγισης, προκειμένου μερικές από αυτές τις χώρες να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”. Η Μπλάκμπερν πρόσθεσε ότι συνομιλεί με ανθρώπους στο Τενεσί, οι οποίοι ανησυχούν για τους δασμούς, ενώ οι ίδιοι άνθρωποι τηρούν στάση αναμονής για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Τη Δευτέρα, ο Κόρκερ ανάρτησε σχόλιο στο Twitter γνωστοποιώντας ότι: “συνεργάζεται με τους Ρεπουμπλικάνους που έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης, προκειμένου να μεταπειστεί ο πρόεδρος Τραμπ και ν’ αποφευχθούν κινήσεις που μπορεί να είναι καταστροφικές για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους”.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη Γερουσία Φιλ Μπρέντεσεν, που έχει διατελέσει πρώην κυβερνήτης στο Τενεσί, σχολίασε την ανάρτηση του Κόρκερ στο Twitter προσθέτοντας ότι “οι δασμοί αυτοί προκάλεσαν καταστροφή στις επιχειρήσεις του Τενεσί”.

Ο Κόρκερ παρουσίασε δικομματικό νομοσχέδιο που θα απαιτεί από τον Αμερικανό πρόεδρο να καταθέτει στο Κογκρέσο κάθε πρόταση αναπροσαρμογής της πολιτικής δασμών, σχετικά με την εξυπηρέτηση της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας.

Ο Μπρέντεσεν τόνισε ότι: “η επιβολή των δασμών αντιστοιχεί στην επιβολή ενός νέου φόρου για τους κατοίκους του Τενεσί”, δίνοντας έμφαση στις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει για τις τοπικές επιχειρήσεις η εφαρμογή αντιποίνων -μέσω της επιβολής δασμών- από τις χώρες που πλήττονται. Ενδεικτικό παράδειγμα αμερικανικού προϊόντος που θα πληγεί είναι το ουίσκι Jack Daniels.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η εισαγγελία της Βενεζουέλας καταγγέλλει τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ για εμπορία ανθρώπων στη φυλακή - κολαστήριο
«Ο πρόεδρος Μπουκέλε ζήτησε 7 εκατομμύρια δολάρια για να φυλακίσει τους 252 υπηκόους Βενεζουέλας, κάνει εμπόριο, βρόμικο εμπόριο», λέει ο γενικός γραμματέας της εισαγγελίας της Βενεζουέλας, Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ
Αστυνομικοί του Σαλβαδόρ συνοδεύουν φερόμενα μέλη της συμμορίας της Βενεζουέλας Tren de Aragua που απελάθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να φυλακιστούν στη φυλακή του Κέντρου Κατακράτησης της Τρομοκρατίας (CECOT), ως μέρος συμφωνίας με την κυβέρνηση του Σαλβαδόρ
Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο: «Είμαστε εγγυήτρια χώρα και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ότι και στο παρελθόν»
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν σήμερα επικρατεί ειρήνη στο νησί της Κύπρου, αυτό είναι χάρη στην Τουρκία» ισχυρίζονται πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας
Κατεχόμενα Κύπρος 2
Σωφρονιστική υπάλληλος στη Βρετανία φλέρταρε, χόρεψε twerk σε κρατούμενο και τελικά απολύθηκε
Σε βίντεο ακούγεται ο κρατούμενος, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βρετανίας είναι ράπερ, να πανηγυρίζει και να την ενθαρρύνει να συνεχίσει τον αισθησιακό χορό της
Σωφρονιστική υπάλληλος
«Ρωσία και ΗΠΑ στη σωστή κατεύθυνση για να κλειστεί συμφωνία τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία» δηλώνει ο Λαβρόφ
«Η δήλωση Τραμπ αναφέρεται σε συμφωνία, και είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε, αλλά κάποια σημεία πρέπει να διασαφηνιστούν», σημειώνει ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ