Κόσμος

Στον περουβιανό Μάριο Βάργκας Γιόσα το Νομπελ Λογοτεχνίας

H Επιτροπή Νόμπελ απένειμε το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας στον μάχιμο περουβιανό συγγραφέα Μάριο Βάργκας Γιόσα. Ο Γιόσα γεννήθηκε το 1936 στην Αρεκίπα του Περού.

Με το πρώτο του μυθιστόρημα “Η πόλη και τα σκυλιά”, έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο.

Oι απόψεις του Γιόσα επηρεάζουν την λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία και όχι μόνο.

Το 1990 είχε διεκδικήσει την προεδρία του Περού, χωρίς επιτυχία και παραμένει πάντα στο προσκήνιο.
Ξεκίνησε ως οπαδός της ένοπλης πάλης αλλά μεταλλάχθηκε σε έναν φιλελεύθερο δημοκράτη.

  Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα ευχαρίστησε την Ισπανία “στην οποία χρωστά ένα μεγάλο μέρος του βραβείου” που του απονεμήθηκε, σε δηλώσεις του στην ισπανική κρατική τηλεόραση.

    “Οφείλω ένα μεγάλο μέρος του σημερινού μου βραβείου στην Ισπανία. Είναι εδώ που εξελίχθηκα σε έναν γνωστό συγγραφέα και γι αυτό και με την μεγάλη αυτή ευκαιρία ευχαριστώ την Ισπανία για όλα όσα μου έδωσε”, δήλωσε στην ισπανική TVE ο Μάριο Βάργκας Λιόσα σε τηλεφωνική συνομιλία του από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται.

    “Είναι στην Ισπανία που δημοσιεύτηκε η δουλειά μου, αναγνωρίστηκε και προωθήθηκε. Πολλοί Ισπανοί έπιαξαν αποφασιστικό ρόλο για μένα όπως ο πρώτος μου εκδότης Κάρλος Μπαράλ που έκανε μεγάλη καμπάνια για το πρώτο μου βιβλίο”, πρόσθεσε ο νομπελίστας συγγραφέας.

    -Ο ισπανός μονάρχης Χουάν Κάρλος αναφέρθηκε στην απονομή του Νόμπελ χαρακτηρίζοντας ως “ένα φανταστικό νέο για την Ισπανία” την επιλογή του Βάργκας Λιόσα τον οποίο χαρακτήρισε “πολύ μεγάλο φίλο της Ισπανίας”.

    -Από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε σήμερα την απονομή του Νόμπελ στον Βάρκας Λιόσα που τον χαρακτήρισε “παγκόσμιο”.

    “Με την απονομή αυτή η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την πλούσια συγγραφική καριέρα ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς των καιρών μας”, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Μπαρόζο, χαιρετίζοντας “τον νομπελίστα συγγραφέα και στοχαστή τον λατινοαμερικάνο, τον ευρωπαίο και τελικώς τον παγκόσμιο”.

    Καταλήγοντας ο κ. Μπαρόζο αναφέρει ότι ο Βάργκας Λιόσα “είναι και θα συνεχίσει να είναι μια πηγή έμπνευσης για πολλές γενιές αναγνωστών”.

Tο έργο του

«Η πόλη και τα σκυλιά» (μτφρ. Aγγελική Aλεξοπούλου,1999, Καστανιώτης) παραμένει κορυφαίο έργο του. Η υπόθεση εκτυλίσσεται σεμια στρατιωτική σχολή της Λίμας, η οποία λειτουργεί περίπου σαν αναμορφωτήριο. Οι έφηβοι τρόφιμοι φτιάχνουν το δικό τους σύστημα κανόνων «συνενοχής», «συντροφικότητας», «τιμής». Αρκεί όμως μια κλοπή, ένας θάνατος κι ένας έρωτας για να τιναχτούν όλα στον αέρα.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματα Μια ιστορία για τον Μαύτα (μτφρ. Aγγελική Aλεξοπούλου, 1997), Τα τετράδια του δον Ριγοβέρτο (μτφρ. Bιβή Φωτοπούλου, 2001), Η γιορτή του τράγου (μτφρ. Aγγελική Aλεξοπούλου, 2002), Το πράσινο σπίτι (μτφρ. Kατερίνα Tζωρίδου, 2005). Επίσης κυκλοφορεί η αυτοβιογραφία του με τον τίτλο Το ψάρι στο νερό (μτφρ. Λήδα Παλλαντίου, 1999) και το δοκίμιό του Επιστολές σ’ ένα νέο συγγραφέα (μτφρ. Mαργαρίτα Mπονάτσου, 2001).Όλα τα βιβλία του έχουν εκδοθεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Στη χώρα μας παίζεται φέτος για δεύτερη χρονιά το θεατρικό του έργο «La Chunga» (1985),στο θέατρο «Επί Κολωνώ», σε σκηνοθεσία Ελένης Σκώττη, με πρωταγωνίστρια την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Σε ανακοίνωσή της η Ακαδημία αναφέρει ότι τιμά τον 74χρονο συγγραφέα για «την χαρτογράφηση των δομών εξουσίας και τις καυστικές εικόνες της αντίστασης του ατόμου, της επανάστασης και της ήττας».

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα