Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στην περιοχή του Στόουνχεντζ έρχεται χιλιάδες χρόνια μετά στο φως, αναφέρει το BBC τη Δευτέρα (22.06.2020).
Πρόκειται για έναν δακτύλιο διαμέτρου δύο χλμ. σε κοντινή απόσταση από το Στόουνχεντζ στη Βρετανία. Οι ανασκαφές των αρχαιολόγων αποκάλυψαν, επίσης, μεγάλα φρεάτια, διαμέτρου άνω των 10 μέτρων και βάθους 5 μ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βρίσκονται γύρω από τον αρχαίο οικισμό του Ντάρινγκτον Γουόλς, τρία χιλιόμετρα από το Στόουνχεντζ με τα τεστ χρονολόγησης να υποδεικνύουν πως ανάγονται στη Νεολιθική Εποχή, περίπου 4.500 χρόνια πριν.
Ειδικοί εκτιμούν πως τα 20 ή παραπάνω φρεάτια ενδεχομένως να λειτουργούσαν ως όριο σε μια ιερή περιοχή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργάστηκαν ακαδημαϊκοί από τα Πανεπιστήμια των Σεντ Άντριους, Μπέρμιγχαμ, Γουόργουϊκ, της Γλασκώβης και του Πανεπιστημίου της Ουαλίας Τρίνιτι Σεντ Ντέιβιντ. Όπως είπε ο Ρίτσαρντ Μπέιτς, του Σεντ Άντριους είπε πως οι έρευνες επιτρέπουν μια ματιά στο παρελθόν “η οποία υποδεικνύει μια πιο πολύπλοκη κοινωνία από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε”.
“Ξεκάθαρα εξελιγμένες πρακτικές δείχνουν πως οι άνθρωποι ήταν τόσο σε αρμονία με φυσικά γεγονότα, σε έναν βαθμό που ελάχιστα μπορούμε να συλλάβουμε στον σύγχρονο κόσμο”.
Όπως είπε ο Τιμ Κινέρντ, συνάδελφός του, ιζήματα από τα φρεάτια που εξετάστηκαν “περιέχουν ένα πλούσιο και συναρπαστικό αρχείο προηγουμένως αγνώστων περιβαλλοντικών πληροφοριών”. Όπως πρόσθεσε, τα ευρήματα επιτρέπουν στους αρχαιολόγους να δημιουργήσουν “λεπτομερή αφηγήματα της περιοχής του Stonehenge για τα τελευταία 4.000 χρόνια”.
Η ανακοίνωση αυτή έλαβε χώρα μετά το Θερινό Ηλιοστάσιο, που έλαβε χώρα online φέτος καθώς η ετήσια σύναξη στο Στόουνχεντζ ακυρώθηκε εξαιτίας του κορονοϊού.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / BBC