Έπειτα από παλινωδίες πολλών εβδομάδων και συνεχείς αναβολές, το πρώην συγκυβερνών στην Αυστρία, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, διέγραψε σήμερα οριστικά από μέλος του, τον πρώην αρχηγό του – επί δεκαπενταετία – Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος από τον Δεκέμβριο 2017 μέχρι τον περασμένο Μάιο διετέλεσε αντικαγκελάριος (σ.σ. αντιπρόεδρος) της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα.
Την απόφαση διαγραφής ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα ο νέος αρχηγός των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος στα τέλη Μαΐου είχε διαδεχθεί στην ηγεσία του κόμματος τον Στράχε, όταν εκείνος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από όλα τα αξιώματα του, μετά τις αποκαλύψεις για την «Υπόθεση Ίμπιζα»: το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, στο οποίο ο ίδιος φέρεται να εμπλέκεται άμεσα.
Ο Στράχε και τα σκάνδαλα
Η συμμετοχή του Στράχε ως μέλους του Κόμματος των Ελευθέρων, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο όχι τόσο λόγω της «Υπόθεσης Ίμπιζα», όσο λόγω της κατασπατάλησης από μέρους του, χρημάτων του κόμματος για προσωπικά του έξοδα.
«Για εμάς αυτό είναι μία απελευθέρωση», τόνισε χαρακτηριστικά ανακοινώνοντας την διαγραφή του Στράχε, ο Νόρμπερτ Χόφερ, καθότι όπως σημείωσε, μπαίνει τώρα «τελεία και παύλα» στην «Υπόθεση Ίμπιζα», και το Κόμμα των Ελευθέρων μπορεί τώρα να ατενίσει στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον Νόρμπερτ Χόφερ, «το Κόμμα των Ελευθέρων θέλει να είναι ένα σταθερό κόμμα του 25%» από το οποίο θα προκύψει ένα σοβαρό, σταθερό, δεξιο-συντηρητικό κίνημα, που θα έχει επίσης μία νέα σεμνότητα και στο οποίο «δεν θα υπάρχουν, ούτε προσωπολατρίες, ούτε και σκάνδαλα».
Click4more: Αυστρία: Μέχρι και την πισίνα… περνούσε στα “έξοδα” ο Στράχε!
Επίσημα πάντως, η σημερινή, ερήμην του, οριστική διαγραφή του Στράχε, δεν αποτελεί επακόλουθο της «Υπόθεσης Ίμπιζα», ή της σπατάλης κομματικών χρημάτων, αλλά οφείλεται στις «επιζήμιες για το κόμμα δημόσιες εμφανίσεις του Στράχε, τις τοποθετήσεις του στα ΜΜΕ, τις αναρτήσεις του στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Σάλο είχαν προκαλέσει πριν δύο εβδομάδες οι νέες αποκαλύψεις, ότι ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, δικαιολογούσε ως «έξοδα παράστασης», ακόμη και τις δαπάνες συντήρησης της πισίνας της βίλας του σε προάστιο της Βιέννης, ή και τις πληρωμές ιδιαιτέρων μαθημάτων. Και αυτό, πέραν από τις ήδη γνωστές σπατάλες κομματικών χρημάτων για προσωπικές αγορές του ίδιου και της συζύγου του, και βέβαια πέραν από την φερόμενη άμεση εμπλοκή του στο πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, γνωστό ως «Υπόθεση Ίμπιζα», για το οποίο διενεργείται από την Γενική Εισαγγελία έρευνα σε βάρος του για απιστία.
Η υπόθεση Ίμπιζα που… έκαψε τον Στράχε
Μετά την «Υπόθεση Ίμπιζα», αλλά πολύ περισσότερο εξαιτίας των άλλων αποκαλύψεων σε βάρος του Στράχε – όπως είσπραξη από πλευράς του, ποσού 10.000 ευρώ μηνιαίως για προσωπικά έξοδα, και 2.500 ευρώ μηνιαίο επίδομα κατοικίας για τη βίλα του – το Κόμμα των Ελευθέρων έχει υποστεί μεγάλες απώλειες και στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα.
Κάποιες από αυτές τις ήττες των Ελευθέρων, ήταν από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικά, είτε επρόκειτο για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. είτε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου – στις οποίες το ποσοστό τους μειώθηκε στο 16% από το 26% στις εκλογές του Οκτωβρίου 2017 – είτε επίσης τις περιφερειακές εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια του Φόραλμπεργκ και της Στυρίας.
Στο πλαίσιο των μακρών συζητήσεων ως προς μία διαγραφή του πρώην αρχηγού του κόμματός τους, τρία ανώτερα στελέχη του που διατελούν μέλη του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής Βουλής του Δήμου και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης και τα οποία θεωρούνται δυναμικοί υποστηρικτές του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ανακοίνωσαν χθες την ίδρυση νέας πολιτικής ομάδας με την επωνυμία «Η Συμμαχία για την Αυστρία» που προτίθεται να κατέλθει στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη το φθινόπωρο του 2020 και μάλιστα με επικεφαλής υποψήφιο τον ίδιο.
Παρατηρητές έκαναν λόγο για «μερική διάσπαση» των Ελεύθερων, αναφέροντας ως κοινό χαρακτηριστικό των τριών ιδρυτικών στελεχών του νέου κόμματος, την αφοσίωση τους στον Στράχε, την οποία, όπως δήλωναν, θα συνέχιζαν ακόμη και σε περίπτωση ποινικής αγωγής εναντίον του – για παράδειγμα στην υπόθεση κατασπατάλησης κομματικών χρημάτων από μέρους του.