Συγκριτικά, το μέσο εισόδημα αυξήθηκε στη Βρετανία μόλις κατά 5% σε μια περίοδο περίπου δέκα ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή από το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών, έναν ιδιωτικό οργανισμό που ειδικεύεται στους δημόσιους λογαριασμούς.
«Θα αναμέναμε ότι το δημοψήφισμα θα προκαλούσε μια ψυχρολουσία αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη», εξηγούν οι Sunday Times αναφερόμενοι στην ιστορική ψηφοφορία που διεξήχθη στις 23 Ιουνίου 2016 για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ενώ ανησυχούσαμε για τις συνέπειες του δημοψηφίσματος, πολλοί από τους πιο πλούσιους στη Βρετανία διατηρούσαν την ψυχραιμία τους και κέρδιζαν δισεκατομμύρια».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών, 19 δισεκατομμυριούχοι είδαν έτσι την περιουσία τους να αυξάνεται κατά ένα δισεκ. στερλίνες και πλέον, όπως το ζευγάρι Φρανσουά-Ανρί Πινό (όμιλος Κέρινγκ) και Σάλμα Χάγεκ, που η περιουσία τους αυξήθηκε κατά 1,087 δισεκ., φθάνοντας τα 3,4 δισεκ. στερλίνες.
Ο Ινδός επιχειρηματίας Λάκσμι Μιτάλ, διευθύνων σύμβουλος της Arcelor-Mittal, είναι εκείνος που κέρδισε τα περισσότερα χρήματα: η περιουσία του αυξήθηκε κατά 6,1 δισεκ. στερλίνες για να φθάσει τα 13,2 δισεκ.
Η προϋπόθεση για να περιληφθεί κάποιος στο top 1.000; Να διαθέτει τουλάχιστον 110 εκατομμύρια λίρες, έναντι 15 εκατομμυρίων το 1997, εξηγούν οι Sunday Times. Ο κατάλογος περιλαμβάνει συνολικά 134 δισεκατομμυριούχους, 14 περισσότερους απ’ ό,τι το 2016, δύο εν ενεργεία αθλητές, 20 ποπ σταρ, 30 αριστοκράτες και 130 γυναίκες, αριθμός-ρεκόρ, υπογραμμίζουν οι Sunday Times.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην κορυφή βρίσκονται οι αδελφοί Σρι και Γκόπι Χιντούτζα, του διεθνούς ομίλου Hinduja Group, η περιουσία των οποίων ανέρχεται σε 16,2 δισεκατ. στερλίνες. Μεταξύ των νέων αφίξεων στον κατάλογο βρίσκεται η βρετανίδα ντίβα Αντέλ (125 εκατομμύρια στερλίνες), η οποία έχει ξεκινήσει παγκόσμια περιοδεία μετά την κυκλοφορία, στα τέλη του 2015, του τελευταίου της άλμπουμ με τίτλο “25”.
Ο θρυλικός κιθαρίστας των Pink Floyd Ντέιβιντ Γκίλμορ (110 εκατομμύρια) περιλαμβάνεται κι αυτός στους νεοεισερχόμενους, όπως και ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (110 εκατομμύρια) και η συγγραφέας του «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι», Ε. Λ. Τζέιμς (110 εκατομμύρια).
Παρότι η περιουσία της εκτιμάται ότι φθάνει τα 360 εκατομμύρια λίρες, που αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης των 20 εκατομμυρίων στερλινών, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ υποχώρησε δέκα θέσεις στην κατάταξη και βρίσκεται στην 329η θέση.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ