Δεν έχουν τέλος οι ακρότητες των τζιχαντιστών, με το Ισλαμικό Κράτος να κατεδαφίζει ασσυριακή εκκλησία στο Karmlis, πόλη έξω από τη Μοσούλη στο Ιράκ.
Οι εξτρεμιστές τοποθέτησαν εκρηκτικά στο εσωτερικό της εκκλησίας που είχε βραβευτεί ως αρχαιολογικός χώρος πολιτιστικής κληρονομίας στη Νινευή. “Οι τρομοκράτες πυροδότησαν μια σειρά εκρηκτικών μηχανισμών μέσα στην εκκλησία το απόγευμα της Κυριακής. Η εκκλησία καταστράφηκε ολοσχερώς”, δήλωσε ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ghazi Shamoun στο ARA News.
Η καταστροφή της εκκλησίας έρχεται μετά από μια σειρά σοβαρών αδικημάτων, με το Ισλαμικό Κράτος να προσπαθεί να εξαλείψει πολύτιμα πολιτιστικά μνημεία που θεωρούν ιεροσυλία. Μεταξύ αυτών και τα μερικώς κατεστραμμένα αρχαία ερείπια της Παλμύρας, της 2.000 ετών Πύλης του Θεού στο Ιράκ, του εθνικού θησαυρού της Συρίας και αμέτρητων άλλων πολιτιστικών θησαυρών που κατέστρεψαν τζιχαντιστές με εκρηκτικά και βαριοπούλες.
Όπως έγινε γνωστό τον Μάρτιο και τα 6 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας στη Συρία έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί κατά τη διάρκεια του 5ετούς εμφυλίου πολέμου. Στο Ιράκ η καταστροφή ήρθε λίγο αργότερα με την κατάκτηση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος. Πάνω από 28 ιστορικά κειμήλια και τόποι λατρείας έχουν δεχτεί επιθέσεις και λεηλατηθεί.
Η καταστροφή δεν συμβαίνει μόνο για την αντιπολιτιστική ατζέντα του Ισλαμικού Κράτους. Οι τρομοκράτες λεηλατούν και πωλούν τα αντικείμενα που κλέβουν στη μαύρη αγορά για να χρηματοδοτήσουν τη δολοφονική εκστρατεία τους. Η ασσυριακή πόλη Karmlis και τα γύρω χριστιανικά χωριά έχουν εγκαταληφθεί από τους πολίτες, μετατρέποντας την πόλη Νινευή σε πόλη φάντασμα.
Χιλιάδες οικογένειες έχουν διαφύγει στο Ιράκ, με τον Shamoun να επισημαίνει ότι το Ισλαμικό Κράτος θέλει να εξαλείψει την ιστορική ταυτότητα της περιοχής. Οι τρομοκράτες πήραν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας Μοσούλης το 2014 και έκτοτε λεηλατούν την περιοχή σε μια προσπάθεια να απαλλαγούν εντελώς από τον πολιτισμό όπως έχουν κάνει στη Συρία.
Το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές ομάδες έχουν επιτεθεί σε πάνω από 1.000 αρχαιολογικούς χώρους και στις δύο χώρες. Πριν από έναν περίπου χρόνο και υπό το φως της αδυναμίας των τοπικών δυνάμεων να παρέμβουν, τα Ηνωμένα Έθνη παρουσίασαν σχέδια για την υπεράσπιση των πολιτιστικών κειμηλίων με την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων να τα φυλάνε.
Πηγή: RT