Κόσμος

Σχοινάς: «Ριέκα και Γκάλγουει αξίζουν μια δίκαιη ευκαιρία να ανακάμψουν»

Για την απόφαση της Κομισιόν να παρατείνει το έτος για Ριέκα και Γκάλγουϊ, ως πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης μίλησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Το άνοιγμα της καρδιάς και του νου, το καλωσόρισμα διαφορετικού κοινού και καλλιτεχνών υπήρξε ανέκαθεν η ψυχή των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης. Και θα παραμείνει έτσι» αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά την πρόταση της Κομισιόν να δώσει τη δυνατότητα στη Ριέκα (Κροατία) και στο Γκάλγουεϊ (Ιρλανδία) να παρατείνουν το έτος τους ως Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης έως τις 30 Απριλίου 2021. Οι πόλεις αυτές έχουν πληγεί σοβαρά πανδημία του κορονοϊού, γεγονός που τις εμποδίζει να υλοποιήσουν τις πρωτοβουλίες τους για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης να αναβληθεί το έτος κατά το οποίο ο Νόβι Σαντ (Σερβία) πρόκειται να φιλοξενήσει μια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης από το 2021 έως το 2022 και το έτος κατά ο οποίο η Τιμισοάρα (Ρουμανία) και η Ελευσίνα (Ελλάδα) θα κατέχουν τον τίτλο από το 2021 έως το 2023.

Επιπροσθέτως, ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημειώνει ότι «η Ριέκα και το Γκάλγουει αξίζουν μια δίκαιη ευκαιρία να ανακάμψουν και να επιδείξουν την ανθεκτικότητα και τη δημιουργικότητά τους» και επισημαίνει ότι «είμαι πεπεισμένος ότι για το Νόβι Σαντ, την Τιμισοάρα και την Ελευσίνα, ο επιπλέον χρόνος θα επιτρέψει την αντιμετώπιση της τρέχουσας ύφεσης στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού και την κινητοποίηση σχετικών επενδύσεων, μεταξύ άλλων μέσω της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η Μαρίγια Γκάμπριελ, Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, αναφέρει ότι «οι πρωτεύουσες του πολιτισμού στη συνέχεια, θα επωφεληθούν από τον επιπλέον χρόνο για την προετοιμασία των φιλόδοξων προγραμμάτων τους».

Η πρόταση της Επιτροπής υποβάλλεται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για εξέταση και τελική έγκριση.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διεθνής κατακραυγή για την σοκαριστική επίθεση της Ρωσίας στο Σούμι της Ουκρανίας με τους 34 νεκρούς - 117 οι τραυματίες
Εντείνονται οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Αυτή η βαλλιστική επίθεση πρόκειται για την φονικότερη που εξαπέλυσε η Ρωσία από την αρχή του χρόνου
Πυροσβέστες σβήνουν τη φωτιά που προκλήθηκε από τη βαλλιστική επίθεση στην Ουκρανία 1