Site icon NewsIT

Συγκινητικά πορτρέτα: Μετανάστες στην Αμερική πριν από 100 χρόνια!

28.10.2015 | 20:00
Συγκινητικά πορτρέτα: Μετανάστες στην Αμερική πριν από 100 χρόνια!

Άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Άνθρωποι που κατάφεραν να φτάσουν στη "γη της ελευθερίας". Τα συγκινητικά πορτρέτα μεταναστών αποτυπώνουν τα πρόσωπα που βοήθησαν στην οικοδόμηση της σύγχρονης Αμερικής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ένας Έλληνας.  

Η New York Public Library έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες εκατοντάδων ανθρώπων που έφτασαν πριν από χρόνια στις ΗΠΑ για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο Ellis Island, το ιστορικό σημείο άφιξης εκατομμυρίων μεταναστών στις ΗΠΑ. Το νησί ήταν η πύλη εισόδου για τη χώρα από το 1892 μέχρι το 1954. Έκλεισε και αργότερα μετατράπηκε σε τουριστικό αξιοθέατο.

Από τις φωτογραφίες ξεχωρίζει ένας Έλληνας Εύζωνας με την παραδοσιακή στολή, ένας Γερμανός λαθρεπιβάτης που απελάθηκε τον Μάιο του 1911 και δεν κατάφερε να φτιάξει ποτέ να φτιάξει το σπίτι του στις ΗΠΑ και δύο αδερφάκια από την Ολλανδία που κρατούν στα χεράκια τους φυλλάδια θρησκευτικού περιεχομένου. Πίσω από κάθε άγνωστο πρόσωπο υπάρχει μια ιστορία και οι φωτογραφίες είναι ο μοναδικός τρόπος να επιστρέψουμε στο παρελθόν.

Ο φωτογράφος Augustus Sherman εργαζόταν στη γραμματεία του Ellis Island από το 1892 έως το 1925. Οι άνθρωποι που απαθανάτισε θα είχαν δει τις φωτογραφίες τους στο National Geographic το 1907 που ακόμα βρίσκονται κρεμασμένες στους τοίχους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης στο Μανχάταν.

Περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν από το νησί Ellis στα 62 χρόνια λειτουργίας του. Από το 1920 στο νησί άρχισαν να διώχνουν τους μετανάστες από χώρες η εθνοτικές ομάδες που φοβούνταν ότι είναι εξτρεμιστές. Υπήρχε μάλιστα απαγόρευση εισόδου σε άτομα με αναπηρία, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, όπως και σε εκείνους που δεν ήξεραν να διαβάσουν ή στα ορφανά. Το προσφυγικό δεν αποτελεί απλά επίκαιρο πρόβλημα στο οποίο αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπισή του στην Ευώπη. Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι…

Πηγή: Mirror

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version