Κόσμος

Σύγκρουση Ερντογάν – Τραμπ για S 400 και F 35 – Καιροφυλακτεί ο Πούτιν

Όλο και πιο κοντά στη Ρωσία του Πούτιν ο Ερντογάν και η Τουρκία κινδυνεύει να μείνει... εκτός παιχνιδιού. Πού οδηγεί η κρίση για τους πυραύλους S 400. Πώς επηρεάζουν οι ραγδαίες εξελίξεις την Ελλάδα και τι πρέπει να κάνει για να εκμεταλλευτεί τυχόν... κραχ στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας. Μιλά στο Newsit.gr ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου.

Στην χειρότερη φάση τους βρίσκονται οι σχέσεις του Ερντογάν με τον Τραμπ. Αν και δεν είναι η μόνη αιτία, η προμήθεια των ρωσικής κατασκευής πυραύλων S-400 από την Τουρκία ίσως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Μόλις πριν λίγες μέρες 4 Αμερικανοί γερουσιαστές με κοινό άρθρο τους στους New York Times προειδοποιούσαν τον Ερντογάν πως η Τουρκία μπορεί να κηρυχθεί «εχθρός των ΗΠΑ»!

«Ο Ερντογάν πρέπει να επιλέξει: F 35 ή S 400»

Γράφουν μεταξύ άλλων οι Γερουσιαστές Jim Inhofe, Jack Reed, Jim Risch και Bob Menendez: «Το S-400 είναι το πιο προηγμένο σύστημα που παράγεται μέχρι σήμερα στην προσπάθεια της Ρωσίας να νικήσει την τεχνολογία stealth – είναι το σύστημα που έχτισε η Ρωσία για να καταρρίπτει τα μαχητικά F-35….Με το S-400 προγραμματισμένο να φτάσει στην Τουρκία τον Ιούλιο και το F-35 που προγραμματίζεται να φτάσει το Νοέμβριο, είναι καιρός ο πρόεδρος Ερντογάν να επιλέξει… Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν καταφέρει να κάνει αυτή την επιλογή και αποδεχθεί την παράδοση των S-400, στην ​Τουρκία θα επιβληθούν κυρώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με τον Νόμο περί Καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής (CAATSA)».

[read4more]

Η απάντηση ήρθε σήμερα μέσω του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που προειδοποίησε πως αν χαλάσει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, η Άγκυρα ίσως προμηθευτεί περισσότερους S-400.

Σαν «έτοιμο από καιρό» το Κρεμλίνο άρπαξε την πάσα και δήλωσε πρόθυμο να διευρύνει την συμφωνία με τον Ερντογάν για τους S 400.

«Ο Ερντογάν αισθάνεται πιό άνετα με τον Πούτιν»

Πόσο πιο κοντά βρίσκονται πλέον Πούτιν και Ερντογάν; Ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου απαντά στο Newsit.gr: «Η προσέγγιση Ρωσίας και Τουρκίας το τελευταίο διάστημα γίνεται ολοένα και στενότερη, παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις και παρά τις προειδοποιήσεις που έχει επανειλημμένα έκφραση το ΝΑΤΟ απέναντι στην Άγκυρα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι Ρωσία και Τουρκία αποκτούν μία σχέση στρατηγικού βάθους, δηλαδή περνούν την σχέση τους σε ένα άλλο επίπεδο πολύ πιο στενής συνεργασίας, δεδομένου ότι έχουν καθορίσει κοινά συμφέροντα, αρχικά στη μέση Ανατολή αλλά και ευρύτερα στην διεθνή Γεωπολιτική σκακιέρα. Η Τουρκία του Ερντογάν θεωρώ ότι είναι απρόβλεπτη, επειδή ακριβώς ο ηγέτης της είναι απρόβλεπτος, άρα δεν θα εκπλαγώ αν φτάσει μέχρι τέλους και τελικά παραγγείλει τους ρωσικός πυραύλους, ξέροντας ότι αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν αισθάνεται πολύ πιο άνετα όταν μιλάει με ηγέτες τύπου Πούτιν, διότι αυτές οι χώρες που έχουν αυτό το περίεργο προεδρικό, προσωποκεντρικό καθεστώς στο οποίο έχει προχωρήσει και η Τουρκία μετά τις τελευταίες θεαματικές αλλαγές, αρέσκονται να επικοινωνούν μεταξύ τους γιατί πολύ απλά, θεωρούν ότι ο ένας ηγέτης καταλαβαίνει καλύτερα τον άλλον, εκτός από το Δυτικό πλαίσιο επαφής, που έχουμε συνηθίσει σε όλες τις υπόλοιπες δημοκρατικές χώρες».

click4more Αμερικανικές κυρώσεις στην Άγκυρα για τους S-400 “βλέπουν” Ρώσοι και Τούρκοι αναλυτές!

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ διαμηνύουν με κάθε τρόπο στον Ερντογάν πως η προμήθεια των S 400 αποτελεί «αιτία πολέμου». Μόλις πρόσφατα ο αντιναύαρχος Μαθάιας Γουίντερ επικεφαλής της υπηρεσίας του Πενταγώνου που είναι αρμόδια για το F-35, κατέθεσε γραπτώς στο Κογκρέσο πως η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την πώληση των μαχητικών της Lockheed Martin Corp σε πέντε νέες χώρες, στη Σιγκαπούρη, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Πολωνία.

Ρισκάρουν οι ΗΠΑ να «χάσουν» οριστικά την Τουρκία; Ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου λέει στο Newsit.gr: «Η Δύση δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την Τουρκία. Η Τουρκία μπορεί να είναι ένας ασταθής παίκτης παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικός στον αμερικανικό σχεδιασμό, επομένως εκτιμώ ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα επιχειρηθεί να βρεθεί μια χρυσή τομή».

Κίνδυνος ή «χρυσή ευκαιρία» για την Ελλάδα;

«Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό (σσ να βρεθεί χρυσή τομή στις σχέσεις Ερντογάν – ΗΠΑ) τότε οι ευκαιρίες για την Ελλάδα θα είναι πραγματικά πρωτόγνωρες. Η Τουρκία παραμένει πρώτη επιλογή για τους Αμερικανούς ως περιφερειακός πόλος στην νοτιοανατολική Ευρώπη, όμως αν συνεχίσει αυτό το περίεργο παιχνίδι τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της δυτικής συμμαχίας στην περιοχή μας. Για να γίνει αυτό χρειάζονται οι εξής προϋποθέσεις: Πρώτον να εμβαθυνθεί έτι περαιτέρω η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου γύρω από τα ενεργειακά, τόσο ώστε αυτή η συνεργασία να λάβει και χαρακτήρα ασφαλείας και επίσης να περάσουμε σε συνεργασία πέρα από τα ενεργειακά και σε θέματα περιφερειακής σταθερότητας. Δεύτερον να παρουσιάσει η Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο έτσι ώστε να πείσει τους συμμάχους και τους εταίρους της ότι μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του περιφερειακού πόλου σταθερότητας. Μέχρι τώρα δεν το έχει πράξει, τα τελευταία τρία χρόνια είμαστε απόντες από κάθε διεθνή διάσκεψη για το θέμα αυτό. Επομένως χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα στην εκπόνηση και την παρουσίαση μιας τέτοιας στρατηγικής», λέει ο κ. Χατζηβασιλείου.

Ακούστε αναλυτικά τι είπε ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου στο Newsit.gr:

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα