Δευτέρα, 21 Οκτ.
17oC Αθήνα

Συλλήψεις στη Σερβία για εγκλήματα πολέμου στη σύρραξη του Κοσόβου

Συλλήψεις στη Σερβία για εγκλήματα πολέμου στη σύρραξη του Κοσόβου

Εννέα άνθρωποι που φέρονται ως ύποπτοι για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Κόσοβο το 1999 συνελήφθησαν από την αστυνομία, ανέφεραν σερβικές εισαγγελικές πηγές αργά χθες Παρασκευή.

Οι ύποπτοι φέρονται να ήταν μέλη της Σερβικής παραστρατιωτικής μονάδας Τσάκαλι ή έφεδροι αστυνομικοί, σύμφωνα με τις πηγές αυτές. Φέρονται να είχαν δολοφονήσει πάνω από 200 Αλβανούς, να λεηλάτησαν και να λήστεψαν υπάρχοντά τους σε χωριά κοντά στην πόλη Πετς, στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, κατά τις ίδιες πηγές.

Τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν στην διάρκεια της εκστρατείας βομβαρδισμών διάρκειας 11 εβδομάδων του NATO εναντίον των Σερβικών δυνάμεων υπό τον εκλιπόντα πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που επιχειρούσε να καταπνίξει τις αυτονομιστικές τάσεις των Αλβανών στο Κόσοβο.

Κατά την ανατροπή του Μιλόσεβιτς τον Οκτώβριο του 2000, η Σερβική δικαιοσύνη σταδιακά άρχισε να ερευνά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην διάρκεια της σύρραξης της περιόδου 1998-1999 στο Κόσοβο.

Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το Φεβρουάριο του 2009. Ως σήμερα έχει αναγνωρισθεί από 65 χώρες. Το Βελιγράδι συνεχίζει να θεωρεί την περιοχή επαρχία του, και προσπαθεί να ματαιώσει την ανεξαρτητοποίησή του προσφεύγοντας σε διεθνές δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε