Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με αντικείμενο τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στην περιφέρεια του Ειρηνικού —τη λεγόμενη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP).
Τη συμφωνία προωθούν οι ΗΠΑ με σκοπό την δημιουργία της μεγαλύτερης ζώνης ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όπως είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός: «Αποφάσισα πως πρόκειται να εισέλθουμε στις διαπραγματεύσεις για την TPP. Ο τεράστιος Ειρηνικός Ωκεανός βρίσκεται στην πορεία για να γίνει η θάλασσα μιας γιγαντιαίας οικονομικής σύμπραξης», εξήγησε ο Άμπε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λέγοντας πως θέλει οι συνομιλίες να αρχίσουν «το συντομότερο δυνατόν».
Πάντως η συμμετοχή της Ιαπωνίας στις διαπραγματεύσεις τυπικά δεν θα είναι εφικτή πριν περάσουν κατ’ ελάχιστον 90 ημέρες, διάστημα το οποίο οι σημερινοί εταίροι στην TPP, ιδίως οι ΗΠΑ, θα χρειαστούν για να ζητήσουν την έγκριση, εκ μέρους των εθνικών κοινοβουλίων τους, της ιαπωνικής υποψηφιότητας και για να ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, για την κυβέρνηση των οποίων η Ασία αποτελεί προτεραιότητα, πίεζαν ώστε η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως να ενταχθεί στην TPP, δίνοντάς της εντελώς άλλες διαστάσεις. Ως σήμερα, στην διαπραγμάτευση για την Σύμπραξη αυτή συμμετέχουν η Αυστραλία, το Μπρουνέι, η Χιλή, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, το Περού, η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ—αλλά όχι η Κίνα.
Στην θεωρία, αυτό θα σημάνει ότι το συγκεκριμένο «κλαμπ» θα συμπεριλαμβάνει χώρες που συγκεντρώνουν 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας.
«Η σημασία της συμμετοχής μας (. . .) δεν περιορίζεται μόνο στο οικονομικό όφελος για τη χώρα μας», ανέφερε ο Άμπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του θέλει «να δημιουργήσουμε ένα νέο οικονομικό φόρουμ με το σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες», κάτι που θα είναι «θετικό, όχι μόνο στο οικονομικό πεδίο και όχι μόνο για την Ιαπωνία, αλλά για τον κόσμο», αφού θα συμβάλλει «στη σταθερότητα της περιφέρειας».
Ο Άμπε υποσχέθηκε πάντως να «προστατεύσει» τη γεωργία και την βιομηχανία των τροφίμων στην Ιαπωνία. Αλιείς, αγρότες και οργανώσεις καταναλωτών αντιτίθενται στη συμμετοχή της Ιαπωνίας στην TPP.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η συμμετοχή της Ιαπωνίας στη Σύμπραξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση του ιαπωνικού ΑΕΠ κατά 0,66%, ή 3,2 τρισεκ. γεν (33,3 δισεκ. δολάρια) μέσα σε ένα χρόνο. Άλλες εκτιμήσεις αντίθετα αναφέρουν ότι μια πλημμυρίδα εισαγωγών φθηνών προϊόντων θα οδηγούσε σε πτώση της παραγωγής κατά 2,9 τρισεκ. γεν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ιαπωνία ενδιαφέρεται για τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Φονικός χιονιάς σαρώνει την Ιαπωνία
Καθηλωμένα ως τέλη Μαϊου τα Μπόινγκ 787 στην Ιαπωνία
Ένα κουκλόσπιτο για… ανθρώπους στην Ιαπωνία!