Είναι μεγάλες και τρομακτικές και έχουν σπείρει τον πανικό σε όλο τον κόσμο. Οι σφήκες για τις οποίες μιλάει όλος ο κόσμος με τα πορτοκαλί και τα μαύρα σημάδια επάνω τους έχουν μήκος που ξεπερνάει και τα πέντε εκατοστά και η καταγωγή τους είναι από την Ασία και ο εντοπισμός τους στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία.
Στις ΗΠΑ έχει σημάνει συναγερμός με τους επιστήμονες να ανησυχούν ότι οι γιγαντιαίες σφήκες θα εξαπλωθούν σε όλη την Πολιτεία της Ουάσινγκτον αλλά και σε άλλες Πολιτείες. Και αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από όλους είναι όχι οι άνθρωποι αλλά οι μέλισσες που πλέον έχουν γίνει λόγω των ανθρώπων είδος υπό εξαφάνιση!
Κανείς δεν γνωρίζει πως αυτό το έντομο έφτασε στις ΗΠΑ. Είναι έντομο κυνηγός και προέρχεται από την Ανατολική Ασία και την Ιαπωνία και μάλιστα είναι ο φόβος και ο τρόμος αφού φημίζεται για τον τρόπο και την μανία με την οποία αποδεκατίζει αποικίες μελισσών.
Το δηλητήριό τους είναι τόσο τοξικό που αν σε τσιμπήσει με το γιγαντιαίο κεντρί της σκοτώνει ακόμα και άνθρωπο.
Στην Ιαπωνία η συγκεκριμένη σφήκα «σκοτώνει» κατά μέσο όρο 30 με 50 ανθρώπους το χρόνο.Το 2013 όταν ο πληθυσμός τους είχε αυξηθεί αφύσικα σκότωσαν 42 ανθρώπους σε μια μόνο κινεζική επαρχία.
Εντομολόγος από το παράρτημα Γεωργίας της Ουάσινγκτον εξηγεί ότι τα συγκεκριμένα έντομα είναι «τρομερά» και δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος.
Ακόμα προσπαθούν να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο οι σφήκες δολοφόνοι κάλυψαν τόση απόσταση και έφτασαν στις ΗΠΑ.Το πιο πιθανό είναι να εγκλωβίστηκαν σε κάποιο κοντέινερ από τις χώρες προέλευσής τους.
Μια γεμάτη σφηκοφωλιά είχε βρεθεί και είχε καταστραφεί στα τέλη του 2019 στον Καναδά.
Έχουν αδυναμία στις μέλισσες
Οι συγκεκριμένες σφήκες μπορούν να ταξιδέψουν πολύ μακριά για να βρουν τροφή και τρέφονται με κάθε είδους έντομο αλλά έχουν μεγάλη αδυναμία στις μέλισσες.
Όταν συναντούν μέλισσες η επίθεση είναι τρομακτική. Κανονικό μακελειό. Πρώτα αποκεφαλίζουν τις μέλισσες με τις γιγαντιαίες δαγκάνες τους και μέσα σε 90 λεπτά ένα μικρό σμήνος από σφήκες μπορεί να μακελέψει μια ολόκληρη κυψέλη.
Μετά συνεχίζουν το φαγητό. Καταλαμβάνουν την κυψέλη για τουλάχιστον μια εβδομάδα και τρώνε μέχρι και τις προνύμφες.Κάποιες από τις προνύμφες τις κρατάνε για να τις ταΐσουν στα μικρά τους.
Τις καίνε ζωντανές
Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές μέλισσες (Apis mellifera) που δεν έχουν καμία άμυνα απέναντι στις συγκεκριμένες σφήκες οι ιαπωνικές μέλισσες (Apis cerana japonica), έχουν αναπτύξει έναν απίστευτο αμυντικό μηχανισμό για να προστατευθούν.
Κυκλώνουν τον εισβολέα και φτιάχνουν μια γιγαντιαία μπάλα και χτυπούν ταυτόχρονα τα φτερά τους και από την τριβή αναπτύσσονται θερμοκρασίες που φτάνουν τους 50 βαθμούς κελσίου και στην ουσία τις ψήνουν ζωντανές.
Πως θα σταματήσει η εξάπλωσή τους
Αν δεν καταφέρουν να περιορίσουν την εξάπλωση αυτού του είδους της σφήκας τα επόμενα δυο χρόνια οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα εξαπλωθούν σε όλες τις ΗΠΑ.
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού οι επιστήμονες θα βάλουν δεκάδες παγίδες ψάχνοντας και για βασίλισσες και για εργάτες και σε αυτές θα τοποθετήσουν ειδικούς πομπούς προκειμένου να τους οδηγήσουν στις φωλιές τους και στην συνέχεια να μπορέσουν να τις καταστρέψουν.
Οι δαγκάνες από τις συγκεκριμένες γιγαντιαίες σφήκες είναι πολύ μεγάλες και τόσο ισχυρές που μπορούν να διαπεράσουν ακόμα και το προστατευτικά που φορούν οι μελισσοκόμοι.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και όσοι δεν είναι αλλεργικοί με λιγότερα από 50 τσιμπήματα μπορεί να πεθάνουν από νεφρική ανεπάρκεια.
Προς το παρόν έχουν εντοπιστεί σε δυο περιστατικά οι συγκεκριμένες σφήκες. Και οι ειδικοί καλούν τους να είναι σε επαγρύπνηση αλλά να ξέρουν ότι υπάρχουν πολλά είδη σφήκας που μοιάζουν με τις συγκεκριμένες και είναι λιγότερο επιθετικά από την γιγαντιαία σφήκα της Ασίας.
πηγή: National Geographic