Νέος παγκόσμιος συναγερμός μετά και τη νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.
Η Πιονγκγιάνγκ είχε προειδοποιήσει πως θα “απαντήσει” στις νέες σκληρές κυρώσεις του ΟΗΕ και το έκανε τα ξημερώματα της Παρασκευής (15.09.2017).
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την από την περιοχή Σουνάν, έξω από την Πιονγκγιάνγκ κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης και πέρασε πάνω από την Ιαπωνία.
Πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο στις 07:06 τοπική ώρα (01:06 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές.
Ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα, 2.000 χιλιόμετρα ανατολικά από τη χερσόνησο Ερμίμο, στο νησί Χοκάιντο.
https://www.youtube.com/watch?v=B33k78PtrJ4
Έφτασε σε μέγιστο υψόμετρο 770 χλμ και διένυσε απόσταση περίπου 3.700 χλμ, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να πλήξει το νησί Γκουάμ.
Τρόμος! 16 φορές ισχυρότερη από τη Χιροσίμα η βόμβα υδρογόνου της Βόρειας Κορέας
Το νησάκι Γκουάμ στον Ειρηνικό είναι αμερικανικό έδαφος και όπου βρίσκονται στρατιωτικές βάσεις.
Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως συντρίμμια του πυραύλου έπεσαν στην ιαπωνική επικράτεια, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα.
Τι πύραυλος ήταν
Αρχικά, το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας έκανε λόγο για πύραυλο άγνωστου τύπου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Τάρο Κόνο ο πύραυλος ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM).
Σύμφωνα με τη Σεούλ, ο νέος πύραυλος έφτασε πιο μακριά και πιο ψηλά από τον Hwasong-12, που είχε εκτοξευθεί στα τέλη Αυγούστου και είχε επίσης περάσει πάνω από την Ιαπωνία.
Ωστόσο, ο στρατός των ΗΠΑ, που κατέγραψε την εκτόξευση και παρακολούθησε την τροχιά του πυραύλου, έκανε λόγο για έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς.
Κι εκτίμησε ότι δεν αποτελούσε απειλή για το Γκουάμ ή κάποιο άλλο τμήμα του αμερικανικού εδάφους.
Άμεσα ενημερώθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και αποφασίστηκε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Είχε απειλήσει η Βόρεια Κορέα
Η εκτόξευση καταγράφεται μία ημέρα αφού η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να «βυθίσει» την Ιαπωνία και να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε «στάχτες» ρίχνοντάς την στο «σκοτάδι».
Ήταν οι απειλές που “ξεστόμισε” μετά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να της επιβάλει όγδοο γύρο κυρώσεων για την πυρηνική δοκιμή της 3ης Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Αυγούστου, η Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει κι άλλο βαλλιστικό πύραυλο που πέρασε πάνω από το νησί Χοκάιντο και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανοιχτά της Ιαπωνίας.
Οι αντιδράσεις των… γειτόνων
Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας ενεργοποίησε για δεύτερη φορά σε λίγες εβδομάδες το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης J-Alert σε πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους.
Και φυσικά, ήχησαν οι σειρήνες και αυτή τη φορά!
https://www.youtube.com/watch?v=5eNxKy5hARE
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας διεμήνυσε ότι θα αποφασίσει την αντίδραση του Τόκιο σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.
Η Ιαπωνία δεν θα ανεχτεί ποτέ αυτές τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, είπε ο Γιοσιχίντε Σούγκα.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ζήτησε να εφαρμοστούν κατά γράμμα οι νέες κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας.
Χαρακτήρισε δε τη νέα εκτόξευση πυραύλου ενέργεια που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
Προεξόφλησε ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει αυτή η ενέργεια είναι η περαιτέρω διπλωματική και οικονομική απομόνωση της Πιονγκγιάνγκ.
Προειδοποίησε, επίσης, για νέες απειλές για τη χώρα του και τον κόσμο.
Ο Μουν διέταξε να γίνουν αναλύσεις και προετοιμασίες «για νέες δυνητικές βορειοκορεατικές απειλές, όπως επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό και βιοχημικά όπλα».
Οι ΗΠΑ
Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε, φυσικά, ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά δεν έχει τοποθετηθεί.
Ήταν ο γενικός γραμματέας της αμερικανικής προεδρίας, ο στρατηγός ε.α. των Πεζοναυτών Τζον Κέλι, αυτός που ενημέρωσε τον Τραμπ, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.
Αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Ρεξ Τίλερσον απαίτησε η Κίνα και η Ρωσία να λάβουν «από μόνες» τους άμεσα μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπενθύμισε μάλιστα πως το Πεκίνο προμηθεύει την Πιονγκγιάνγκ με το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που καταναλώνει.
Η δε Ρωσία απασχολεί τους περισσότερους εκπατρισμένους βορειοκορεάτες εργαζόμενους, που κατά τον ίδιο, «εργάζονται καταναγκαστικά».
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις ανέφερε ότι η νέα δοκιμή ανάγκασε «εκατομμύρια Ιάπωνες να σκύψουν και να καλυφθούν».
Πάντως, οι κάτοικοι της βόρειας Ιαπωνίας έμοιαζαν εντελώς ήρεμοι και συνέχιζαν τις φυσιολογικές τους δραστηριότητες λίγη ώρα μετά τη δοκιμή.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε εκτάκτως μετά τη νέα πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.
Προγραμματίζεται να συνεδριάσει στις 15:00 (22:00 ώρα Ελλάδας) κεκλεισμένων των θυρών.
Πριν από μερικές μέρες, το Συμβούλιο ενέκρινε –για όγδοη φορά- κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα. Το σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ, έγινε ομόφωνα δεκτό.
Οι νέες κυρώσεις προβλέπουν κυρίως την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές αερίου προς τη Βόρεια Κορέα.
Και επίσης: περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου και διυλισμένων υποπροϊόντων του, καθώς και την απαγόρευση των εξαγωγών βορειοκορεατικών υφαντουργικών προϊόντων.