«Αυτό που θα κάνουμε είναι να περιορίσουμε την [πιθανή] παρουσία του μύκητα σε αυτές τις εκμεταλλεύσεις, να θέσουμε υπό έλεγχο κάθε κίνηση, να κάνουμε απολύμανση με καπνισμό και να εμποδίσουμε έτσι την εξάπλωση [του μύκητα] στην υπόλοιπη επικράτεια» της Κολομβίας, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Αντρές Βαλένσια.
Ο μύκητας της λεγόμενης «φουζαρίωσης» (Fusarium race 4 tropical, ή Foct R4T) καταστρέφει τις μπανανιές και μολύνει τα χωράφια για τριάντα ή ακόμη περισσότερα χρόνια. Έχει ήδη προκαλέσει τεράστια ζημιά στις καλλιέργειες σε ασιατικές και αφρικανικές χώρες.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας έστειλε δείγματα μολυσμένων φυτών σε εργαστήρια στο εξωτερικό για να εξεταστούν και να διαπιστωθεί αν πράγματι πρόκειται για αυτόν τον καταστροφέα, σημείωσε η Ντεγιανίρα Μπαρέρο, στέλεχος του Αγροτικού Ινστιτούτου της Κολομβίας.
«Αναμένουμε τα αποτελέσματα από εργαστήριο της Ολλανδίας την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου», ενημέρωσε η υπεύθυνη. Προς το παρόν, η κατάσταση συναγερμού αφορά αποκλειστικά 1.500 στρέμματα ενός αγροκτήματος στην περιφέρεια Λα Γουαχίρα, στη βόρεια Κολομβία, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.
Η παραγωγή καταστράφηκε ήδη και το αγρόκτημα έχει τεθεί σε καραντίνα.
Η Κολομβία, έκτη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη των εξαγωγέων μπανάνας το 2018, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, δεν έχει επιβάλει για την ώρα απαγόρευση των πωλήσεων εξαιτίας της υποψίας.
Το υπουργείο διαβεβαίωσε εξάλλου πως ο συγκεκριμένος μύκητας, που προκαλεί τη λεγόμενη «ασθένεια του Παναμά», προσβάλλει μόνο τα φυτά, όχι τα φρούτα, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ