Site icon NewsIT

“Συναγερμός” στις πρεσβείες του Ισραήλ μετά τις πολεμικές απειλές του Ιράν

28.11.2020 | 13:00
“Συναγερμός” στις πρεσβείες του Ισραήλ μετά τις πολεμικές απειλές του Ιράν

A view shows the site of the attack that killed Prominent Iranian scientist Mohsen Fakhrizadeh, outside Tehran, Iran, November 27, 2020. WANA (West Asia News Agency) via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Το Ισραήλ έθεσε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις πρεσβείες του σε όλον τον κόσμο, μετά τις απειλές του Ιράν για αντίποινα, με αφορμή τον φόνο ενός πυρηνικού επιστήμονα κοντά στην Τεχεράνη, όπως μετέδωσε το ισραηλινό Ν12 σήμερα.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει θέματα ασφαλείας που αφορούν τις διπλωματικές αποστολές του στο εξωτερικό.

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για τον θάνατο του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο οποίος σκοτώθηκε από ενόπλους που είχαν στήσει ενέδρα στο αυτοκίνητό του, έξω από την Τεχεράνη.

Ορκίζονται εκδίκηση

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Ιράν κατηγόρησε ευθέως σήμερα το Ισραήλ.

Οι ιερωμένοι και οι στρατιωτικοί που κυβερνούν το Ιράν απείλησαν ότι θα πάρουν εκδίκηση για τον φόνο, χθες, Παρασκευή, του 59χρονου Μοχσέν Φαχριζαντέχ, για τον οποίο ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως υπέκυψε σε νοσοκομείο αφού δολοφόνοι τον πυροβόλησαν ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του κοντά στην Τεχεράνη.

«Για μια ακόμη φορά, τα κακοποιά χέρια της παγκόσμιας αλαζονείας, με το σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς ως μισθοφόρο, βάφτηκαν με το αίμα ενός γιου αυτού του έθνους», υπογράμμισε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε δήλωσή του, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Το Ιράν χρησιμοποιεί γενικά την έκφραση «παγκοσμια αλαζονεία» για να περιγράψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ με τον όρο «σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς» περιγράφει το Ισραήλ.

click4more: Ιράν: “Δολοφόνησαν τον πυρηνικό επιστήμονα για να προκαλέσουν πόλεμο”!

«Η δολοφονία του μάρτυρα Φαχριζαντέχ δείχνει την απελπισία των εχθρών μας και το βάθος του μίσους τους… Το μαρτύριό του δεν θα επιβραδύνει τα επιτεύγματά μας», πρόσθεσε ο ιρανός πρόεδρος.

Ο θάνατος του Φαχριζαντέχ μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και τους αντιπάλους του στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ενώ περιπλέκει οποιεσδήποτε προσπάθειες του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναβιώσει την ύφεση που είχε επέλθει στις σχέσεις με το Ιράν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Υπόσχεται αντίποινα ο Ροχανί

Το Ιράν θα προχωρήσει «σε εύθετο χρόνο» σε αντίποινα για τον φόνο του εξέχοντα ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε τηλεοπτική ομιλια του, μια μέρα μετά τον φόνο του Μοχσέν Φαχριζαντέχ σε ενέδρα κοντα στην Τεχεράνη.

Ο Ροχανί κατηγόρησε το Ισραήλ για τον φόνο.

«Ο λαός μας είναι πολύ έξυπνος για να πέσει στην παγίδα του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ). Θέλουν να δημιουργήσουν χάος, θα πρέπει όμως να ξέρουν πως τους ξεσκεπάσαμε και πως δεν θα επιτύχουν. (…) Το Ιράν ασφαλώς θα απαντήσει στο μαρτύριο του επιστήμονά μας σε εύθετο χρόνο», τόνισε.

Αντίποινα ζητά και ο Χαμενεΐ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ζήτησε σήμερα «να τιμωρηθούν» οι υπεύθυνοι του φόνου.

Σε ανακοίνωσή του, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του και στον λογαριασμό του στο Twitter, ο αγιατολάχ ζητάει «να τιμωρηθούν οι δράστες και οι υπεύθυνοι» αυτού του εγκλήματος και «να συνεχισθούν οι επιστημονικές και τεχνικές προσπάθειες αυτού του μάρτυρα σε όλους τους τομείς στους οποίους εργαζόταν».

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ, 59 ετών, υπέκυψε στα τραύματά του μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε εναντίον του αυτοκινήτου του με ένα όχημα παγιδευμένο εκρηκτικά και με πυρά από τους δράστες, στους οποίους απάντησαν οι σωματοφύλακες του Φαχριζαντέχ, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας πως ο επιστήμονας ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης έρευνας και καινοτομίας του υπουργείου.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ τον χαρακτήρισε «διαπρεπή επιστήμονα του πυρηνικού και του αμυντικού τομέα», ο οποίος έγινε «μάρτυρας από τα χέρια εγκληματιών και απάνθρωπων μισθοφόρων».

«Αυτός ο απαράμιλλος επιστήμονας έδωσε την πολύτιμη ζωή του στον Θεό εξαιτίας των μεγάλων και διαρκών επιστημονικών προσπαθειών του», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version