Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ μετέβη το βράδυ της Τρίτης στη Μόσχα για μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες συζήτησαν την κοινή στρατιωτική εκστρατεία τους εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στη Συρία, δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
“Ο πρόεδρος της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας Μπασάρ αλ Άσαντ ήρθε για επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα χθες βράδυ και είχε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πέσκοφ. Εκπρόσωπος της συριακής προεδρίας, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε πως ο Άσαντ επέστρεψε στη Δαμασκό μετά την επίσκεψη στη Μόσχα. “Η επίσκεψη στη Μόσχα έγινε την Τρίτη και σήμερα βρίσκεται στη Δαμασκό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Το ταξίδι αυτό πρέπει να είναι το πρώτο ταξίδι του Άσαντ στο εξωτερικό αφότου ξέσπασε η συριακή κρίση το 2011 και έρχεται τρεις εβδομάδες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε μια εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον ισλαμιστών μαχητών στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου, σχολιάζει το Reuters. Ο Σύρος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για τη στρατιωτική υποστήριξή του, σύμφωνα με έγγραφο για τη συνάντηση των δύο ανδρών που δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα αργότερα, σήμερα Τετάρτη, στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.
Η ρωσική κρατική τηλεόραση έκανε τη συνάντηση πρώτο θέμα, δείχνοντας τον Άσαντ με σκούρο κοστούμι να μιλάει στον Πούτιν δίπλα στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας. “Πρώτα απ΄όλα ήθελα να εκφράσω την τεράστια ευγνωμοσύνη μου στο σύνολο της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη βοήθεια που δίνουν στη Συρία”, είπε ο Άσαντ στο Πούτιν, σύμφωνα με έγγραφο του Κρεμλίνου. “Αν δεν ήταν οι ενέργειές σας και οι αποφάσεις σας, η τρομοκρατία η οποία επεκτείνεται στην περιοχή θα είχε καταπιεί μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή και θα είχε διαδοθεί σε ακόμη μεγαλύτερη περιοχή”. Ο Άσαντ, που έμοιαζε χαλαρός, έδωσε έμφαση στο πώς η Ρωσία ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και επαίνεσε την πολιτική προσέγγιση της Μόσχας στη συριακή κρίση η οποία διασφάλισε όπως είπε ότι δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με “ένα περισσότερο τραγικό σενάριο”. Εντέλει, είπε, η επίλυση της κρίσης είναι πολιτική. “Η τρομοκρατία είναι ένα πραγματικό εμπόδιο στην πολιτική επίλυση”, είπε ο Άσαντ. “και βέβαια, όλος ο συριακός λαός θέλει να πάρει μέρος στην απόφαση για το μέλλον του κράτους τους και όχι μόνο της ηγεσίας”.
“Θα ήθελα να εκφράσω τεράστια ευγνωμοσύνη στο σύνολο της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στον ρωσικό λαό για τη βοήθεια που δίνουν στη Συρία. Ευχαριστώ που υπερασπιστήκατε την ενότητα της Συρίας και την ανεξαρτησία της”, είπε. “Αυτά τα πολιτικά βήματα που έχει κάνει η Ρωσική Ομοσπονδία αφότου ξεκίνησε η κρίση επέτρεψαν ώστε τα γεγονότα στη Συρία να μην εξελιχθούν σύμφωνα με ένα τραγικό σενάριο”, συμπλήρωσε.
Στη συνάντηση ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει σε μια πολιτική επίλυση στη Συρία και πως θα εργαστεί στενά σε αυτό με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις που επιθυμούν μια ειρηνική επίλυση στην παρατεταμένη διένεξη στη Συρία. Χαιρέτισε τον συριακό λαό γιατί αντιστάθηκε στους μαχητές “σχεδόν μόνος του”, λέγοντας πως ο συριακός στρατός κατέγραψε πρόσφατα σημαντικές νίκες στο πεδίο της μάχης.
Είπε πως η Ρωσία ένιωσε υποχρεωμένη να δράσει στη Συρία λόγω της απειλής που έθεσαν στη δική της ασφάλεια οι ισλαμιστές μαχητές που πολεμούν εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ. “Δυστυχώς στη συριακή επικράτεια βρίσκονται περίπου 4.000 άνθρωποι από την πρώην Σοβιετική Ένωση -τουλάχιστον- πολεμώντας εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων με όπλα στα χέρια τους”, είπε ο Πούτιν. “Εμείς, εννοείται, δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να εμφανιστούν στη ρωσική επικράτεια αφού θα έχουν λάβει εμπειρία στο πεδίο της μάχης και θα έχουν υποστεί ιδεολογική καθοδήγηση”. Ο Πούτιν είπε πως θετικές εξελίξεις στο στρατιωτικό μέτωπο στη Συρία θα παράσχουν τη βάση για μια μακροπρόθεσμη πολιτική επίλυση, που θα εμπλέκει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες.
Ο Πούτιν είπε πως οι θετικές εξελίξεις στο στρατιωτικό μέτωπο στη Συρία θα παράσχουν μια βάση για μακροπρόθεσμη πολιτική επίλυση, εμπλέκοντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες. “Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε όχι μόνο στον τομέα των στρατιωτικών ενεργειών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της πολιτικής διαδικασίας. Αυτό, βέβαια, θα είναι σε στενή επαφή με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις και με χώρες στην περιοχή που ενδιαφέρονται για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης”, είπε ο Πούτιν.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ