«Αθήνα και Ρώμη έχουν τους ίδιους στόχους», γράφει σε σημερινό άρθρο της η εφημερίδα Corriere della Sera, σχολιάζοντας τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι στην Αθήνα την Πέμπτη (31.08.23).
«Υπήρξε πλήρης σύγκλιση σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αθήνα και Ρώμη έχουν τους ίδιους στόχους. Να μην συνυπολογίζονται στο χρέος μια σειρά από δαπάνες, οι οποίες θεωρούνται στρατηγικής σημασίας και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχίζοντας από τις επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία και την οικολογική μετάβαση», τονίζει η ιταλική εφημερίδα για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τζόρτζια Μελόνι.
«Υπάρχει και σημαντική σύμπλευση στο θέμα των ευρωπαϊκών πολιτικών που μπορούν να βοηθήσουν τις νότιες χώρες της ΕΕ να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση, ένα σημείο στο οποίο η Τζόρτζια Μελόνι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμφωνούν», προσθέτει η Corriere, ενώ υπογραμμίζει ότι «μετά από δείπνο που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, η Μελόνι επέστρεψε στην Ρώμη, με την πεποίθηση ότι διαθέτει έναν σημαντικό σύμμαχο ο οποίος, σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας, για πολλές υποθέσεις που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ιταλική διπλωματία».
Με αναφορά, πάντα, στα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν οι δυο ηγέτες, η εφημερίδα του Μιλάνου γράφει ότι συζητήθηκαν οι επενδύσεις τις Ιταλικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Eni στα ανοικτά της Κύπρου, και η δυνατότητα να μπορέσει να προμηθεύσει η ιταλική εταιρία κρατικών συμφερόντων, Leonardo, τέσσερις φρεγάτες στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Η Corriere della Sera, τέλος, με αναφορά στον απολογισμό της επίσκεψης της Ιταλίδας πρωθυπουργού στην Αθήνα, υπογραμμίζει: «Πριν αναχωρήσει για τη Ρώμη, η Μελόνι και οι στενότεροι συνεργάτες της αναφέρθηκαν με έμφαση σε μια σειρά διμερών “ντοσιέ” με ιδιαίτερο στρατηγικό βάρος: τις επενδύσεις της ιταλικής εταιρίας Italgas στο ελληνικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου αλλά και, γενικότερα, τις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών, οι οποίες στοχεύουν να δημιουργήσουν έναν κοινό άξονα στην ανατολική Μεσόγειο, έναντι και άλλων δυο πόλων επιρροής, της Αιγύπτου και της Τουρκίας.
Η ιταλική είναι η πρώτη αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές και ο τρίτος προμηθευτής της Ελλάδας. Και όχι μόνον. Η συνεργασία αναπτύσσεται χάρη και στην παρουσία πολλών εταιριών, όπως της Eni, Enel green power, Fincantieri, Snam, Terna και Italgas, που έχει έτοιμο ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους εννιακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, από τώρα έως το 2029, για την ανάπτυξη όλου του δικτύου διανομής».